Dolar kuru haftalık kapanışını 5.75 TL seviyelerinde yaparken Ekonomist Dr. Artunç Kocabalkan dolar kurunun mevcut seviyesiyle ilgili birtakım değerlendirmeler yaptı.

Cem Seymen'in CNN TÜRK ekranlarında sunduğu A'dan Z'ye programına konuk olan Ekonomist Dr. Artunç Kocabalkan dolar kuru hakkında dikkat çekici açıklamalarda bulundu.

Cem Seymen “dolar neden düşmüyor?” ve “dolar 3.5 TL olur mu” sorularına Kocabalkan şöyle cevap verdi:

“DOLAR KURUNUN 3.5 TL OLMA İHTİMALİ YOK”

“Dolar kurunun 3.5 TL’ye düşmesi mümkün değil. Kuru oraya döndürmekle başka bir dünyanın mümkün olacağını ben hiç sanmıyorum. Onlar makyaj o makyaj yağmurla birlikte akar. Çok basit birşey söyleyeyim sana. İki ülke ara arasında para birimi değerini ya iki ülkenin arasındaki enflasyon farkları belirler ya da satın alma gücü paritesine bakarsın. Yani bir ülkede bir sepeti doldurmak için içine alacağın peynirin, yağın, tuzun, cep telefonunun ne kadar para tutuğuyla diğer ülkede harcandığında ne kadar para tuttuğu oranına bakarsın. Dolayısıyla Türkiye ile Amerkika arasındaki enflasyon ve faiz farklarına bakarsan 3.5 TL’ye dönme ihtimali yok”

Bir de oraya dönmemeliyiz, neden? Türkiye bugün ne ile büyümeye çalışıyor, ihracatla. İhracat büyüyemiyor, çünkü tüm dünyada ihracatla ilgili pazar küçülüyor. Amerika'da sıkıntı var. Biz yeni pazarlar açmak, bulmak istiyoruz ama bunda başarılı değiliz. Yeni pazarlara yönelemiyoruz. Dolayısı ile kur tarafında aşağı gelemememizin bence bazı temel nedenleri var. Enflasyon bunlardan bir tanesi, diğeri de risklerin devam ediyor olması."