ABD'li haber kuruluşu Bloomberg, TL'deki değer kaybının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün gece TRT yayınındaki faiz açıklamasının ardından geldiğine dikkat çekti.

Gazete Duvar'ın aktardığına göre ilgili haberde, 'Erdoğan'ın faiz indirimi için takvimi, TL'yi rekor seviyeye düşürdü' başlığı kullanıldı.

Bloomberg'ün haberinde Erdoğan'ın "Bugün Merkez Bankası başkanımla görüştüm. Faizleri düşürmemiz şart, faiz yükünü düşürmemiz lazım. Temmuz ağustos buraları bulacağız ki faiz düşmeye başlasın" sözlerine yer verilerek, 'daha düşük faiz oranları için çağrılarını yinelediği ve üstü kapalı bir şekilde yaz aylarını bu kararın alınacağı hedef tarih olarak gösterdiği' belirtildi.

Haberde bu sözlerin ardından TL'nin yaklaşık yüzde 3 değer kaybederek kurun bir noktada dolar karşısında 8.8'e kadar yükseldiğine dikkat çekilirken şu ifadelere yer verildi: "Türkiye liderinin bu sözleri, dünyadaki merkez bankası yöneticilerinin büyük çoğunluğunun inandığının aksine, düşük borçlanma maliyetlerinin enflasyonu yavaşlatacağına dair alışılmışın dışındaki görüşlerine dair daha uzun açıklamasının parçasıydı." 

'Kavcıoğlu üzerindeki baskıyı artırdı'

Bloomberg, Erdoğan'ın daha düşük faiz çağrısının Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu üzerindeki baskıyı artırdığı yorumunu yaparken, "Fakat enflasyonun, resmi hedef olan yüzde 5'in üç katından yüksek olması, Kavcıoğlu'nun henüz faiz indirimi döngüsüne girmesini imkansız kılıyor" ifadelerini kullandı. Bloomberg, "Geçmişte vakti gelmeden yapılan faiz indirimleri TL'nin daha da zayıflamasına yol açtı; bu da nihayetinde tüketici fiyatlarını yükselterek para politikası yetkililerinin faiz indirimlerini daha büyük artışlarla geri çekmesine yol açtı" diye yazdı. 

'Piyasa onaylamadı'

Singapur'daki yatırım danışmanlığı şirketi TD Securities'den Asya ve Avrupa stratejisti Mitul Kotecha ise Bloomberg'e demecinde, Erdoğan'ın sözlerinden sonra kurun yükselmesinin, bu açıklamanın piyasada hoş karşılanmadığının göstergesi olduğunu söyledi. Kotecha, "Türk lirasının olumsuz reaksiyonu, ısrarlı bir şekilde yüksek enflasyon görülen bir zamanda böyle bir adımın piyasadan onay almadığının altını çiziyor" dedi.

Dolar/TL kurundaki rekoru yabancı analistler yorumladı

Stratejist Matys, TCMB'nin bağımsız hareket edemediği müddetçe Türkiye'nin yüksek enflasyon sarmalından kurtulamayacağı görüşünde:

"Türkiye'nin en güçlü kişisi, yüksek faizin enflasyona yol açtığı gibi geleneksel olmayan görüşleriyle para politikasına müdahale ettiği ve TCMB bağımsız davranamadığı müddetçe enflasyon sorunu çözülemeyecektir."

Jason Tuvey: Dolar/TL kuru için yıl sonu beklentimiz 9,5
Londra merkezli ekonomik danışmanlık kurumu Capital Economics'in gelişmekte olan piyasalar kıdemli ekonomisti Jason Tuvey, TCMB'nin önümüzdeki hafta yapacağı toplantıda faiz indirmesini beklemiyor.

Ancak Tuvey'e göre TCMB'nin para politikasını gevşetmesi an meselesi.

Tuvey, "Faiz indirimi yakın vadede daha güçlü bir ekonomik büyüme sağlayacaktır ancak bu da enflasyonun yüksek seyretmesine ve enflasyon beklentilerinde çıpanın daha da kaybolmasına yol açar" saptamasında bulunuyor.

Capital Economics'in yıl sonu Dolar/TL kuru beklentisinin 9,5 olduğunu söyleyen Tuvey, "Jeopolitik gerilimin yükselmesi gibi herhangi bir şok, kurda sert yükselişlere yol açabilir. Bu da Merkez Bankası'nın söylemi tersine çevirerek faizleri artırmasına sebep olabilir" diyor.

Tim Ash: TL, 2008'den beri düşüyor
Londra merkezli BlueBay varlık yönetimi şirketi gelişen piyasalar stratejisti Tim Ash ise yabancı yatırımcının TCMB'nin bağımsız olduğuna dair inancını yitirdiğini aktarıyor.

Erdoğan'ın para politikasını yönettiğini ve bu yüzden Kavcıoğlu'nu atadığını düşünen Ash, "Bence Kavcıoğlu göreve geldiğinden beri suyu bulandıracak herhangi bir şey yapmaktan kaçınıyor, ekibi ne derse o yönde karar alıyor" tespitini yapıyor.

"Unutmayalım ki TCMB, 128 milyar doları, TL'yi savunmak için harcadı ancak TL sert olarak düştüğü için bunda başarısız oldu" diyen Ash'e göre turizm tekrar canlanmadıkça ve enflasyon faizlerin altına inmedikçe TCMB faiz indirimine gidemez.

TL, bu yıl en çok değer kaybeden gelişmekte olan para birimi.

Mart ayında Naci Ağbal'ın TCMB başkanlığı görevinden alınarak yerine Kavcıoğlu'nun getirilmesinden beri TL dolara karşı yüzde 16 değer kaybetti.

TL'nin düşüşüne devam edip etmeyeceği sorusuna ise Ash, "Gerçek şu ki TL 2008'den beri düşmeye devam ediyor, değerinin yüzde 80'ini kaybetti. Bu gidişat şimdi neden değişsin ki?" yanıtını veriyor.

Kaynak: Dolar/TL kurundaki rekoru yabancı analistler yorumladı