Aralık ayında getirilen Kur Korumalı Mevduat sisteminin ardından dolar kuru Mayıs ayında yeniden yükselişe geçti. Bir ayda 15 TL'den 16 TL'yi aşan dolar kuru Türkiye Cumhuriyet  Merkez Bankası'nın (TCMB) mayıs ayında da politika faizini sabit tutmasıyla 16,27 bandında.

Enflasyona endeksli tahville dolar kuruna müdahale edileceğine yönelik iddialar piyasada sıcaklığını korurken,  AK Parti'nin dolar kurunun ateşini nasıl düşüreceği merak konusu oldu. 

AKP'NİN TEK UMUDU TURİZİM

Enflasyonun düşeceğine inananların sayısını ‘çoğunluk’ yapacak somut adımları içeren bir beklenti yönetiminin yapılması gerektiği görüşü hakim. Bu içeride yapılması gerekenler listesinin ilk sırasındaki madde. Ayrıca müdahale etme gücümüzün olmadığı küresel emtia fiyatlarındaki artışın da durması gerekiyor.

Dünya gazetesinin haberine göre en önemli iki madde için kısa vadede bir çözüm üretilmesi zor. Dolayısıyla kurlar üzerindeki baskının bir süre daha devam edeceği düşünülüyor. Öyle ki kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s mart ayında yüzde 35 olarak tahmin ettiği 2022 yıl sonu enflasyon beklentisini yüzde 52.1’e yükseltirken Merkez Bankası Beklenti Anketi’nden bu rakam yüzde 57.92’ye çıktı. Geldiğimiz noktada tek umut kaynağı, yaklaşan yaz aylarında artması beklenen turizm gelirleri…