Yeniçağ gazetesi ekonomi yazarı Evren Devrim Zelyut hükümetin 2013 yılında yaptığın hayatı tekrarladığını öne sürerken dolar kurunda yeni bir hareketlenme beklediğini açıkladı.

Merkez Bankası Başkanlığı’ndaki görev değişikliğinden sonra çok sert bir şekilde yükselerek 8.40’a TL’ye kadar çıkan dolar kuru son günlerde sakin bir grafik çiziyor. Yurt içi yerleşiklerin bir bölümü dolar kurundaki bu agresif yükselişten faydalanarak bankalardaki dolar mevduatının bir bölümünü Türk Lirası’na çevirse de bankalardaki döviz mevduatı yine de son yılların en yüksek seviyesinde seyretmeye devam ediyor. Vatandaş dolar kurundaki bu hareketlenmeler karşısında yatırım konusunda ne yapacağını şaşırmış durumda.

Yurtiçi ve küresel piyasalarda olup bitenleri yorumlayan Yeniçağ gazetesi ekonomi yazarı Evren Devrim Zelyut önümüzdeki dönemde dolar Türk Lirası paritesinde nasıl bir durum oluşabileceğini Youtube kanalında analiz etti. “Zelyut dolarda Fed operasyonu başlayacak” başlıklı videoda hükümetin 2015 yılına kadar ABD tarafından dünya piyasalarında saçılmış olan sıcak para sayesinde dolar kurunun düştüğünü, AK Parti hükümetinin bir başarısı olmadığını vurgularken bu dönemde yapılan hataların ekonomiye çok büyük yaralar açtığını söyledi. 2013 – 2015 yılları arasında ABD’den gelişmekte olan ülkelere dolar saçıldığını bu dönemde iktidarda olan AK Parti’nin gelen dolarları Türkiye’nin üretim gücünü artırmak yerine betona gömdüğünü ifade eden Evren Devrim Zelyut daha sonra ise ABD tarafından alınan kararla bu piyasalara saçılan dolarların faiz artırım yoluyla ABD’ye geri çekme kararının Türkiye’de dolar kurunu yukarı doğru fırlattığını belirtti.

Hükümetin 2013 yılında yaptığı hatayı tekrarladığını öne süren Zelyut “IMF Dünya Ekonomik Görünümü Raporu’nda 2022 ve 2023 yılları için Türk Lirası’nı dolar karşısında adeta çökertecek gelişmenin altını çizdi. IMF ‘Amerikan Merkez Bankası’nın potansiyel sürpriz sıkılaşması borçlanma maliyetlerinde artışa neden olabilir. Bu da gelişen piyasalarda portföy çıkışlarına neden olacaktır’ şeklinde bir rapor yayınladı. Yani IMF şunu diyor ABD tarafından basılan paralar Covid_19 salgını düzeldiği zaman faizler yukarı gidecek ve Türkiye’den daha fazla para çıkışı olur. Dolayısıyla salgın bitti biz rahatlayacağız diye bir şey yok. En kötü tarafı şu refırm paketi fos çıktı. Türkiye’de milli bir sanayi kuracak. Bizi dışa bağımlılıktan kurtaracak bir yeni hikaye olayı yok. Bir de IMF’in işaret ettiği bu operasyon başladığı zaman yani ABD o paraları fiziken geri çektiğinde işte bizden çıkacak para iki katına çıkacak önümüzdeki yıllar kabus yılları olacak. Buara AK Parti ekonomi yönetiminin 2008’deki krizden ve 2013 yılındaki bu dönüşümden ders çıkarması gerekir. 2013 yılında Bernanke’nin (2006–2014 yılları arası ABD Merkez Bankası Başkanı) ne dediğini anlayamayan AK Parti, dolar kurunun yükselmesine neden oldu. Aynı tehlikeli tehlike 2021 yılı içerisinde geçerli. ABD bu parayı yine geri çekecek ve bu olduğunda Türkiye için çok ama ço ağır bir bedel ödenecek