İktidar bir taraftan yapısal reform söylemleri ve istikrar derken bir taraftan da sıcak parayı ülkeden kaçıracak hamleler yapmaktan kaçınmadı. Sonuç olarak dünyanın en çok faiz veren ülkelerinden biri konumundayken dolar kuru durdurulamadı. Yüksek enflasyona, yüksek faiz ve dolar kuru da eşlik edince Türkiye ekonomisi işin içinden çıkılamaz bir duruma geldi. Ekonomin son durumunu ve dolar kurunun seyrini Yeniçağ gazetesi ekonomi yazarı Evren Devrim Zelyut analiz etti. Türkiye’nin yüksek enflasyon, dolar kuru ve faiz sarmalına girdiğini ifade eden Zelyut dolar ve iflaslar patlama yapacak yorumunu yaptı.

Ekonomist Evren Devrim Zelyut Youtube kanalı için çektiği videoda dolar kurunun geleceği için enflasyonu hedef gösterdi.

TÜİK’in son enflasyon rakamlarını açıkladığı 5 Nisan tarihinin dolar kuru ve ekonomide çok büyük sıkıntıların başladığı tarih olduğunu söyleyen Zelyut “ Enflasyona baktığımızda durumun çok sıkıntılı bir noktaya gittiğini görüyoruz. Mart ayı enflasyon rakamlarına baktığımızda tıraşlanmış, yumuşatılmış bir rakam olmasına rağmen yıllık 16.19 bir artış görüyoruz karşımızda. Açıklanan raporda beni dolar kuru açısından huzursuz eden adeta dolar kurunun ipini kopartarak bir balon gibi yukarı çıkartacak durum şu arkadaşlar. Enflasyonu kontrol altında tutamıyor hükümet. Enflasyonun Türkiye’de çift haneye yapıştığını, yapışmakla da kalmayıp yukarılara çıktığını görüyoruz.” dedi.

Önümüzdeki enflasyon verilerinin çok daha kötü geleceğini öne süren Zelyut dolar kuru için şunları söyledi:

Berat Albayrak döneminde dolar kuru enflasyon ve faiz arasındaki makastan etkileniyordu. Şimdi enflasyon tekrar yukarı gitmeye başladı. Faiz de yukarıya çekildi ama faiz ve enflasyon arasındaki makas yine kapanıyor. Sıkıntı şu önümüzdeki aylarda bu enflasyon daha da yukarı gitmeye başlayacak. Tekrardan enflasyon faizin üstüne çıktığı zaman siz bu noktada dolar kurunu tutamazsınız.

Kaynak: Milli Gazete