FED'in ocak ayı toplantısına az bir süre kala çok sayıda yatırımcı çıkacak kararı bekliyor. Ekonomistler de karar öncesi vatandaşlara yatırım tavsiyelerinde buluuyor. “Son toplantıda oldukça şahin davranan Fed, 15 milyar  dolar olarak planladığı ve Haziran’da tamamlanmasını öngördüğü tahvil azaltımını iki katına çıkararak Mart ayına çekmişti," değerlendirmesinde bulunan Investing.com’dan Necdet Erginsoy yatırımcıyı uyardı. 

ÜNLÜ & CO: DOLAR/TL 12.50-14 BANDINDA, DİRENÇLER DENENECEK

Varlık yönetimi grubu Ünlü & Co, FED kararı öncesi yaptığı tespitte şu ifadeleri kullandı:

" ABD’de Aralık 2021 ADP özel sektör istihdamı, normalleşmenin ilk ayı olan Mayıs 2021’den bu yana en yüksek artışı kaydetti. Omicron’un en etkili olduğu ayda istihdam artışını eğlence ve konaklama sektörü sağladı. ABD’de güçlü istihdam artışı, güçlü büyüme beklentileri ve yükselmeye devam eden emtia fiyatları FED’i daha şahin bir tutum sağlanmasına neden olacaktır. Türkiye’de yüksek enflasyonist bekleyişler ile birlikte ele aldığımızda Dolar/TL’nin 12.5-14 bandını yukarı yönde zorlamasını bekleyebiliriz.  14 ana direncinin kırılması yükselişi hızlandırabilir."

ZİRAAT YATIRIM USD/TRY

Ziraat Yatırım uzmanları ise şu öngörülerde bulundu:

"Fed toplantı tutanakları, enflasyonist beklentilerdeki artış nedeniyle sıkılaşmanın daha erken ve daha hızlı olabileceğini ve bazı üyelerin de faiz artışlarının başlamasından kısa süre sonra Fed bilançosunun daraltılmasından yana olduklarını gösterdi. Bununla birlikte ABD ADP özel sektör istihdamı aralıkta beklentilerin oldukça üzerinde açıklanarak istihdam piyasasına ilişkin olumlu sinyaller verdi. Başta Fed tutanaklarının daha erken ve daha hızlı faiz artırımlarına işaret etmesi ardından ABD tahvil faizlerinde yükseliş devam etti ve risk iştahı da azaldı. Bugün ABD’de haftalık işsizlik maaş başvuruları, fabrika ve dayanıklı mal siparişleri ile ISM imalat dışı verisi takip edilecek. Ayrıca St. Louis Fed Başkanı’nın konuşması izlenecek.

Aylık ortalamasının üzerine çıkan Dolar/TL tarafında ise şahin Fed tutanaklarının ardından yükselişin sürdüğünü izledik. Ancak, momentum yakın döneme göre daha düşük. Şu aşamada kısa vadeli yaşanan yükseliş ve «Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat» uygulaması dikkate alındığında kurda yükseliş alanının azaldığını izliyoruz. Bu kapsamda, kurda 14 seviyesinin altında fiyatlama bekliyoruz. Diğer yandan, bu seviyenin üzerine çıkılması durumunda 14,30 bölgesine doğru bir ivmelenme gözlenebilir. Öte taraftan, aşağıda 13,65 desteğinin altına sarkma yaşanması durumunda 13,35 desteğine kadar bir geri çekilme yaşanabilir."

Kaynak: Milli Gazete