Son yaşanan gelişmelerden sonra dolar kuru yükseliş hareketlerini hızlandırdı. Dolar fiyatı teknik açıdan oldukça önemli olan  6.15 barajını zorluyor. Peki dolar kuru neden yükseliyor? Dolar fiyatı nereye kadar yükselir?

DOLAR KURU NEDEN YÜKSELİYOR?

Çin’den tüm dünyaya yayılan koronavirüsün piyasalara olan etkisi, İdlib’te yaşanan sıcak gelişmeler ve son olarak da Merkez Bankası’nın faiz indirim sürecine aralıksız devam etmesi dolar kurunu harekete geçirdi. Dolar fiyatı bu yaşanan hadiselerden sonra teknik ve psikolojik açıdan önemli bir direnç noktası olan 6 lira bandını aşarak bugün itibariyle 6.1522 lira seviyesine kadar yükseldi.

KORONAVİRÜSÜN PİYASALARA ETKİSİ

Dolar kurunun yukarı yönlü hareket etmesinin küresel anlamdaki en büyük sebebi koronavirüs endişesi olarak kabul ediliyor. Çin’in Vuhan kentinden tüm dünyaya yayılan Koronavirüs, insan sağlığını  önemli ölçüde tehdit ediyor. Bu kürsel sorun  özellikle gelişmekte olan ülkelerin piyasalarını da etkiledi. Gelişmekte olan ülkelerin para birimleri dolar kuru karşısında değer kaybetti. Doların fiyatı Türk Lirası karşısında ilk olarak bu tehditle beraber 6 lira bandının üzerine çıktı.

 

MERKEZ BANKASI FAZİ KARARI

Merkez Bankası 2019 yılın toplamında 1200 puanlık bir faiz indirimi gerçekleştirirken yüzde 24 olan politika faizini yüzde 12’ye çekmişti. 2020 yılında da PPK toplantılarında faiz indirimlerine devam eden Merkez Bankası, ocak ve şubat aylarında toplam 1.25 puan faiz indirdi. Dolar kuru faiz indirim kararlarıyla birlikte yükseliş eğilimine devam etti.

İDLİB’TE YAŞANAN SICAK GELİŞMELER

Türkiye’nin Suriye topraklarından gelecek terör saldırılarına karşı tampon olarak kullanmak istediği bölgeden gelen şehit haberleri piyasaları da etkiledi. Türk Silahlı Kuvvetleri bu sabah itibariyle 50 araçlık yeni bir askeri konvoyla İdlib'e girdi. Yeni haftanın en sıcak gelişmesi olarak kabul edilen bu haber sonrası dolar kuru 6.1522 lira seviyesine kadar yükseldi.

 

DOLAR FİYATI NEREYE KADAR YÜKSELİR?

Dolar kurundaki yükselişi teknik açıdan inceleyen uzmanlar, daha önce 5.98 lira bandını aşan dolar kurunun 6.04’e kadar yükselişine devam edeceğini söylüyorlardı. Dolar fiyatı bu rakamı aştıktan sonra bir sonraki hedefinin .6.15 olacağını öne sürmüşlerdi. Dolar kuru şu sıralar kritik seviye olarak kabul edilen 6.15 seviyesindeyken uzmanlar bu seviyenin de aşılması halinde yeni direnç noktasının 6.25 olacağını ileri sürdüler.

Kaynak: Milli Gazete