Piyasalarda bu hafta genel itibariyle yükseliş hakim. Dolar kuru da bu yükseliş bandında işlemlerini sürdürüyor. Yeni zirvelere çoktan göz kırpan dolar TL kuru bu sabaha yine 18,50 lirayı geçerek başladı. Dolar kuru fiyatı saat 17.00 itibariyle 18,58 TL bandında işlemler görüyor. Faiz indirimleri ile başlayan dolar kurunu ilerleyen süreçte neler bekliyor? Dolar kuru ne olacak? Ekonomi gazetecisi Erdal Sağlam KRT TV’de katıldığı yayında dolar kuru için çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. 

DOLAR KURU İÇİN KAÇINILMAZ SON GELİYOR

Dolar yatırımcısı ise dolar TL kuru tarafında yaşanan gelişmeleri markaja almış durumda. Dolar uzmanı isimler ise, iştahlı hareket eden Dolar/TL kuru için yükselişlerin uzun vadede süreceğini öngörüyor. Dolar kurunda ise sonun başlangıcı yorumları yapılıyor. Dolar yorumu yapan ekonomi gazeteci Erdal Sağlam dolar kuru için tarih vererek artışın kaçınılmaz olacağını belirtti. Sağlam, şöyle konuştu:

“Dolarda 0.19 gibi bir artışı var ama euro dolar paritesi yeniden dengeye gelmeye başladı. Son günlerde Euro değerlenmeye başladı. Bu yüzden Euro kurundaki artış daha fazla. Orada da 0.7’lik bir değer artışı var. Çok açık bir biçimde bir trend izliyoruz. Rekorları arttırmak istemiyorlar, müdahale ediyorlar. Dışarıdan gelen veriler o biçimde. Bütün veriler olumsuz gelmeye başladı. Bütün bunlar kurlar üzerinde baskı oluşturuyor. Mesela dış ticaretle ilgili veri geldi. O da olumsuzluk yaratıyor. Zor dönemler devam ediyor.”
DOLAR YORUMU: DOLAR KURU YANLIŞ POLİTİKANIN KURBANI OLDU

Aynı zamanda dün TCMB’nin faiz indirimlerinin birinci yılıydı. Faiz indirimi ile birlikte fırlayan dolar kuru o günden bugüne 18 TL’leri aşmış durumda… Dolar yorumu yapan Erdal Sağlam, “1 yılda düşürülen faizin sonucu dolar kurunda bu mu oluyor?” sorusuna ise şöyle cevap veriyor:

“Yanlış kararların sonucu bu oluyor. Naci Ağbal’la Lütfi Elvan'ın gidişiyle birlikte o arada gerekli faiz artışları yapılmıştı. Bunlar gider gitmez faiz indirimleri başladı. 19’dan 19’a çıkarmıştı Ağbal… Gelir gelmez yeni başkan 18’e indirdi. Sonra her ay indirerek aralık ayında  14’e kadar inmiş oldu. Bütün bu inişler sonucunda kurlar ve enflasyon çok yükseldi. Enflasyon 19.88 idi Eylül ayında. 1 yıl içerisinde geldiğimiz noktada 83.45. Kurlarda da dolar kuru 8,51 idi şimdi de 18,54’lük bir dolar kuru var. Yani yanlış politikaların sonucu bu.
DOLAR KURU FAİZ KARARIYLA VURULACAK
Eylülde başlayan trend patlamaya neden oldu kurlarda. 20 Aralık'ta Kur Korumalı Mevduat geldi bir ölçüde de engellediler. Halbuki Ukrayna savaşı çıktığında gerekçeleri de olurdu, faizi yeniden arttıra bilselerdi. Bütün dünyada olduğu gibi biraz dengeyi tuttururlardı. Bunu yapmadılar. Üstüne bir ağustostan itibaren bu yıl yine faizi indirmeye başladılar. 14’ten 12’ye indi ve bu devam edecek. Belli ki seçime kadar yıl sonuna kadar. %9’a kadar tek haneye kadar… Zaten bu son 1 yıllık tabloya baktığımızda kurların da nereye kadar çıkabileceğini açıkçası görebilir.” 
DIŞ TİCARET AÇIĞI YIL SONU 60 MİLYAR DOLARI GEÇECEK

Dış ticaret açığında aylık açık 10 milyar doların üstüne çıktı. Burada son 1 yıllık veriyi söylüyoruz. Faiz indirirken bahaneleri, gerekçeleri kurlar yükselse bile faizi indireceğiz, yatırımı arttıracağız, ihracat artacak sonra cari işlemler fazlaya geçecek. Cari işlemler açığı, ödemeler dengesi o da kurları tutacak ve biz bu yola devam edeceğiz. İstikrarlı biçimde son 1 yıl içerisinde gelinen noktada şu anda 50 milyar dolar civarı bir cari açık ekleniyor. Yıl sonu gelindiğinde ben onun 60’ın üzerinde çıkacağını zannediyorum çünkü eylül ayına ilişkin ihracat rakamlarını inceleyenler de 20 milyar doların üzerine çıkamayacağını söylemişlerdi. Ne yaptılar bilmiyoruz. 22.6 milyar dolara çıktı gösterdiler. İthalatta % 41,5 artışla 33 milyar dolar ve aylık açık 10 milyar doları geçti. Bundan sonra da yıl sonuna kadar bunun böyle devam edeceği tahmin ediliyor.

HESAP TERSİNE DÖNÜYOR! DOLARDA ARTIŞ KAÇINILMAZ

Dış ticaret açığı son bir yıllık 83 milyar 820 milyon dolar Bu rakamın daha da yukarı çıkması söz konusu. Başka gelirleri düştüğümüzde cari açık daha doğrusu 60 milyar dolara çıkacak. Bu da ne demek? Döviz rezervlerimiz çok düşük, döviz açığı var. 60 milyar doların üzerindeki bir cari açığı finanse etmek için mevcut döviz rezervlerini bizden yemeye devam edeceksiniz demek. Çok yüklü bir şey gelmezse dışarıdan ve öyle bir umutla görünmüyor. Öyle olduğu sürece de Türkiye'nin kurlarında artış kaçınılmaz gibi gözüküyor. Seçime girerken bütün hesapları tersine dönmüş gibi görünüyor. Sanıyorum Cumhurbaşkanı Erdoğan keşke kasımda seçim yapsaydım diyecektir.”