Sunuculuğunu yaptığı ekonomi programlarıyla tanınan ünlü televizyon sunucusu Beste Uyanık  dolar kuru için oldukça önemli açıklamalar yaptı. Yotube kanalında Türkiye’nin ekonomi gündemini yorumlayan Beste Uyanık dolar kuru  için 11 Aralık tarihine dikkat çekti.

DOLAR KURU İÇİN KRİTİK TARİHLER?

Bugün açıklanan büyüme rakamlarıyla düşüş eğilimine devam eden dolar kuru için Beste Uynık’tan ciddi uyarılar geldi. Dolar için önümüzdeki ayın çok kritik olduğunu belirten Uyanık “ Dolar kurunun şuanda en yakın dönemde birkaç tane tarih var. 5 Aralık 11 Aralık ve 24 Aralık.” dedi.

Uyanık’ın açıkladığı tarihlere bakıldığında 5 Aralık’ta Kasım ayının enflasyon oranları, 24 Aralık’ta ise TCMB’nin bu yılın son PPK toplantısından çıkacak  faiz  kararı açıklanacak. Uyanık’ın üzerinde durduğu bu tarihler arasında üzerinde en çok durduğu ise 11 Aralık oldu.

Avrupa Birliği liderler toplantısını gerçekleşeceği 10 – 11 Aralık tarihinde Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki haklı mücadelesi masaya yatırılacak. Bilindiği üzere Avrupa ülkelerinin bir çoğu Türkiye ile arasında yaşanan Doğu Akdeniz krizinde Yunan tarafını tutuyor. Beste Uyanık da bu durumu göz önünde bulundurarak yaptığı analizde “Avrupa Birliği liderler toplantısında bir yaptırım kararı gelirse bu durum dolar kuruna yarar.”  Yunanistan Dedi. Dolar kurundaki düşüşün kısa vadeli olduğunu ifade eden Uyanık  Katar ’dan gelen paranın uzun vadede dolar kurunu düşürmek için bir işe yaramayacağını ifade etti.

11 ARALIK İÇİN ZELYUT DA UYARI YAPMIŞTI!

Dolar kuru için 11 Aralık Ayına işaret eden bir diğer ekonomist ise Evren Devrim Zelyut olmuştu. Zelyut 11 Aralık için Avrupa Lider Toplantısı’ndan çıkabilecek yaptırım kararlarıyla ilgili “11 Aralık Türk ekonomisi için bir dönüm noktası olacak! Euro/TL ve Dolar/TL üzerinde sallanan yaptırım tehditleri gerçeğe dönmek üzere!” yorumunu yapmıştı. Zelyut konuşmasında 2018’deki ‘Rahip Brunson krizi’yle yükselen dolar kuruna benzer bir yükselmenin 11 Aralık tarihinde gelebilecek bir yaptırım kararıyla tekrar yaşanabileceğini öne sürmüştü.

DOLAR KURU GÜNCEL FİYATLAR

Beste Uyanık açıklamasının başında dün kamuoyuyla paylaşılan büyüme rakamlarının piyasalar tarafından olumlu karşılandığını söylerken dolar kuru da açıklanan 6.7’lik büyüme rakamlarıyla düşüşe geçmişti.  Dolar kuru dün 7.75 TL seviyelerindeykenb bugün itibariyle yeniden yükselişe geçerek 7.91'den alıcı buluyor.

Kaynak: Milli Gazete