Dolar kuru hareketli işlemlerini sürdürüyor. Haftaya 14,60 üzerinden başlayan dolar kuru şuan anlık olarak 14,67 TL seviyesinde işlem görüyor. Ekonomist Evren Devrim Zelyut dolar kuru için endişeli bir değerlendirmede bulundu. Zelyut’a göre dolar kurunda hareketler daha yeni başlıyor. Zelyut, dolar kurunda bu fiyatlamaların iyi gün fiyatı olduğunu belirtiyor. Evren Devrim Zelyut’un dolar kuru yorumu içeriğimizde…

DOLAR KURU İÇİN GÖRDÜĞÜNÜZÜ RAKAMLARIN UNUTUN

Amerika Merkez Bankası (Fed) yetkililerinden gelen faizin artışına yönelik şahin açıklamalar ve artan hazine tahvil getirileri dolar kurunu güçlü tutmaya devam ediyor. Ekonomist Evren Devrim Zelyut, Youtube yayınında dolar kurunda beklenen tehlikeyi işaret etti. Dolar kuru için gördüğünüz rakamları unutun! Yukarı hareket daha yeni başlıyor diyen ekonomist Zelyut, “Türkiye’de enflasyon hem de ABD faiz oranlarının yukarıya gitmesi bir şekilde Türkiye'de dolar/TL’yi kulağından tutup yukarıya götürecek.” dedi.

Evren Devrim Zelyut dolar yorumu yanı sıra konut fiyatları içinde çarpıcı ifadeler kullandı. Zelyut’un değerlendirmesi şöyle:

“1 kg dolmalık biber 40 lira olmuş. Bu nasıl iyi olur? Evet, arkadaşlar gayet iyi fiyatlar. Mevzu daha yeni başlıyor. Neden enflasyon yukarıya gidecek, neden dolmalık biber 40 lira da durmayacak bunu ortaya koyacağız. Elbette dolmalık biberle dolar arasında alaka var. Ne alaka diyeceksiniz? Enflasyon yukarıya gittiği zaman liranın satın alma gücü eriyor. Haliyle liranın satın alma gücü eriyorsa da dolar kuru yukarı doğru gidecektir. İstediğin kadar kur korumalı ile tut yuvam hesabıyla tut, dışarıdan borcu bas sonsuza kadar enflasyonun arttığı bir ülkede dolar kurunu tutamazsınız. Dolar/TL'nin üstün dış alemden gelen bir etkide var. Bizim içerideki faizlerin üstüne. Bütün bunlar bize hareketin daha yeni başladığını gösteriyor.

Konut fiyatındaki bu sıkıntılı tablo inanın daha yeni başlıyor. Maliyetler çok daha sert bir şekilde yukarı gideceği için ki enflasyonda dahi beklentiler %70’ler arkadaşlar. Dolayısıyla inşaat maliyetleri artışı daha yukarıya gittiği zaman şu gördüğünüz fiyatlar bile diyeceksiniz ki keşke o zaman alsaydık. Tabi kim diyecek. Bunu elinde nakdi olup konut fiyatının düşmesini bekleyenler. Böyle arkadaşlarımız varsa hiç beklemeyin ve birde konuta ihtiyacınız varsa lütfen hemen gidin konutunuzu alın. Çünkü bu fiyatlar daha da yukarı gidecek. Yani burada da film daha yeni başlıyor.

Şimdi birde enflasyonu etkileyecek en önemli kalemlerden birisi tarım biliyorsunuz hem sanayi, hem tarım Türkiye'de enflasyonu el ele verdiler yukarıya götürüyorlar. Bakalım bu dolmalık biberin fiyatı neden 40 lira da durmayacakmış anlayalım. Daha yeni başlıyor diyeceğimiz ikinci konu da gıda fiyatları yani tarım ürünleri. Şimdi bakın burada da film yeni başlıyor. Bugüne kadar gördüğünüz gıda fiyat artışları bir şey değildi. Bundan sonra çok daha şiddetli bir şekilde üzerinize gelecek. Bakın ben burada slogan atmıyorum. Devletin raporu karşınızda duruyor. Bu tarım ürünleri üretici fiyat endeksi mart 2022 raporu diyor ki, tarım üfe yıllık da %84.11 artmış yani tarımda çalışan çiftçinin köylünün maliyeti %84, 1, 60 aylıkta %12 artırıyor. 2 hazin tabloya bakın 2020nin üçüncü ayında %10.38 2021’in üçüncü ayında %22, 2022’nin şubat ayında %68 mart ayında %84. Artış şimdi esas demek istediğim şu; siz eğer bugün biberin kilosu 40 liraya alıyorsanız arkadaşlar o kırıklarının içinde şu %84 ya da %68’lik artış yok. Mazot fiyatları arkadaşlar. Çünkü yeni mahsülü üretirken kullandığı çiftçimizin mazotudur gübresidir. tohumudur vs. buradaki maliyetler bakın 68-84. Dolayısıyla bunları kullanarak size mahsulü çıkardığı zaman an itibariyle gördüğünüz gıda fiyatları yeni fiyatın yanında solda 0 kalacak. Dolayısıyla daha gıdada da arkadaşlar artış serisi yeni başlıyor diyebiliriz.

Üretim engellenince üretim miktarı artmayınca da enflasyon, fiyatlar roket gibi yukarı gitmeye devam ediyor. Doların faizin, enflasyonun değerini sadece bizim içimizde yaptığımız hatalar etkilemiyor dış alemden gelen sinyaller de önemli. Bakın dolar endeksine 1 bakalım ondan sonra da Amerikan 10 yıllık tahvil faizi ne bakalım? Yukarıya mı gidiyor? Aşağıya mı gidiyor? Yukarıya gidiyorsa da siz Türkiye'de dolar kurunu nereye kadar tutarsınız? Hadi 1 dolar endeksi ile başlayalım. Daha yeni başlıyor.

diyeceğimiz üçüncü 1 konuda dolar endeksi nedir? Dolar endeksi dediğimizde birleşik devletler para birimi doların euro yen sterlin, Kanada doları, krom ve Frank karşı değerini gösteren sepet bir fiyat sepet bir endeks. Şimdi arkadaşlar. Bakın burada 2022’nin başında 95 olan dolar endeksi şimdi biz nisanın ortasındayız 100’ü geçmiş durumda. Dolayısıyla burada hedef 102,5 - 103 daha yukarılara doğru gidecek. Bu dolar endeksi o zaman ben şu soruyu sormak istiyorum. Küresel manada dolar değerleniyor arkadaşlar. Peki biz yurt içinde dolar TL kuru korumalı ile vereceğimiz milyarlarca liralık faizle. Nereye kadar tutucaz? Yani dışarıda böyle bir yukarı dalga başlamışken ve daha da yukarılara doğru gidecekken bu iş nereye kadar sürer? Amerikan 10 yıllık tahvil faizi 2,80’in üstüne atmış bir durumdayız. Geldiği noktaya bakacak olursak 2022’nin başında 1,60 1,70’lerde an itibariyle 2,80 in üzerine attı. Tabi burada hedef 33,5 o şekilde karşımıza çıkıyor. Neden 33,5 diyoruz? Çünkü Amerika’daki enflasyonu öyle. Fed'in öngördükleri gibi çok kısa bir sürede faiz artırımları ile ya da aylık 100 milyarlık bilanço daraltması ile küçültmeleri kolay olmayacak. Enflasyonun etkilerini Amerika’da izlemeye devam edeceğimiz için haliyle faizlerde buna paralel seyredecek. Belki diyelim dediğimiz çıkmadı. Amerika’da enflasyonun çaresine baktılar ama an itibariyle bu kadar 2,80’in üstüne atmış. 01,10 yıllık dolar endeksinde 100’ün üstünde bir rakam dolar/TLye yani Türkiye’de dönüp bizdeki kurlara baskı yapmaya devam edecek ve kur korumanın etkisi kalktığında işte yazın arkadaşlar. Bu etki bittiğinde ne olacak? Sisteme tekrar insanlar dönerse. Bu sefer hazinenin üstünde büyük bir yük birikecek ama dönmez derse de işte hem dolar endeksi hem de karşınızda gördüğünüz 10 yıllık tahviller bir şekilde bu dolar kurunu yukarıya doğru dışarıdan çekecek etkiler olarak karşımıza çıkacaklar.

Türkiyedeki enflasyonist süreç tam gaz devam edecek. Kusura bakmayın, bugüne kadar fakirdik diyorsanız bundan sonra 2 kat daha fakirleşeceksiniz. Çünkü bu süreç sefaleti ve liranın değer kaybını hızlandıracak arkadaşlar. O yüzden daha enflasyonda da mevzu yeni başladı diyebiliriz ve bakın burada tarım ve raporlarla ortaya koydum. Gerçekten sıkıntılı, üretim miktarı düştükçe maliyetler artıyor. Fiyatlar yukarı gidiyor ve kötü tarafı şu birde sanayi var. Sanayiye baktığınız zaman Allah aşkına yani. 14’ün üzerinde 14’ün üzerinde kurdan yarı mamül hammadde alan bir sanayii kaç enflasyon yapar arkadaşlar? Ben size söyleyeyim. Üretici fiyatları önümüzdeki günlerde %130 %140’a çıkacak. Bakın 112 seviyesindeki kur 114 enflasyon yaptığı üretici fiyatları enflasyonu yaptı. Dolayısıyla 14’ün üstündeki alımlar az önce dedim, 13- 140 civarı bir üretici fiyat endeksi yapacak. 130 140 ne demektir tüfe dilinde arkadaşlar üfenin üstünde 45 puan ekleyin. O sizin tüketici fiyat endeksini verir yani %135 %145 şeklinde. Tüfe hayatınıza sizin girecek ve o yüzden diyorum daha yeni başlıyor diye çok net bir matematik var. Girdi maliyeti kur geçişkenliği dediğimiz hadise yukarı gittikçe üfede yukarı gidecek

Dolayısıyla burada elinde nakdi olana yine aynı şeyi söyleyeceğim. Bozuk plak gibi aynı şeyi söylüyorum aylardır ve rakamlar beni hep haklı çıkartıyor. Elinizde akçeniz varsa. Evde bulduysanız alın ama tabi bu fiyatlardan sonra nasıl bulunur bilemem orası da ayrı dava.

Türkiye enflasyonu hem de gördüğünüz ABD faiz oranlarının yukarıya gitmesi dolar endeksinin yukarıya gitmesi bir şekilde Türkiye'de dolar/TL’yi kulağından tutup yukarıya götürecek. Hani götürmese de bizim hazinenin aman kur yukarı gitmesi şeklinde yapacağı faiz ödemeleri artacak arkadaşlar. İşte bu da önceki videolarımızda bahsettiğimiz gibi bütçeyi oldukça zorlayacak. Peki bütçe nereden bulacak bu parayı, faiz ödemesi artacak çünkü zam yapacak arkadaşlar, vergisi alacak tekrardan ve bütün bunlar bizim yaşantımıza bir kabus gibi çökecek. Bu nedenle dolar kuru, enflasyon ve faizde arkadaşlar bugüne kadar gördüklerinizi unutun diyorum. Bence Türkiye için her şey. Daha yeni başlıyor.”