Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nda başkan değişikliğinin ardından sığ işlemlerde dolar/TL kuru ilk fiyatlamalarda önceki haftanın kapanışına göre büyük bir yükseliş kaydetti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nda başkan değişikliği sonrasında Dolar/TL 'de yükseliş kaydedildi.

Asya piyasalarındaki sığ işlemlerde dolar/TL yüzde 16 yükselişle 8,39 seviyesinin üzerini gördü. Kur daha sonra 8,25 seviyesini test etti.

Dolar/TL kuru geçen haftayı 7,21 seviyesinde kapatmıştı.

Cumartesi gününün ilk saatlerinde Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Naci Ağbal görevden alınırken TCMB'de başkanlığa Şahap Kavcıoğlu atanmıştı.

Yeni TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, ilk açıklamasında enflasyonda kalıcı düşüşü sağlama hedefine vurgu yapmıştı.

İşte o parite:

KAVCIOĞLU BANKACILARLA GÖRÜŞTÜ

Naci Ağbal'ın Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile görevden alınmasının ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanlığı'na atanan Şahap Kavcıoğlu, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu'nda bulunan bankaların genel müdürleriyle bir toplantı gerçekleştirdi.

Bloomberg HT'nin üst düzey bankacılardan edindiği bilgiye göre, TCMB Başkanı Kavcıoğlu, banka genel müdürleri ile toplantıda kritik mesajlar verdi. Toplantıda Kavcıoğlu'nun Merkez Bankası'nın birincil önceliğinin enflasyonla mücadele olmaya devam edeceğinin altını çizdiği öğrenildi.

Toplantıda Kavcıoğlu'nun verdiği diğer ana mesaj ise, yeni dönemde Merkez Bankası'nın politikalarında herhangi bir değişiklik olmayacağı yönündeki vurgular oldu. Toplantıda takvim dışı para politikası kurulu toplantısı olmayacağı mesajları da öne çıktı.

ESKİ MB BAŞEKONOMİSTİNDEN SİTEM

Merkez Bankası Eski Başekonomisti Hakan Kara ise sosyal medyadan sitem dolu bir paylaşım yaptı.

Kara paylaşımında “Neden sessiz kaldığım soruluyor. İnanın içimden bir şey söylemek gelmiyor. Bütün kariyerimi verdiğim kurumum ve çalışma arkadaşlarım adına üzgünüm. Ülkem için çok ama çok üzgünüm…” diye yazdı.

EKONOMİSTLER NE DİYOR

Ekonomi yazarı Uğur Gürses ise Dolar’daki artışı sosyal medya hesabından yorumladı. Gürses paylaşımında Yeni Şafak gazetesinin faiz artıran Merkez Bankasının eski başkanı Naci Ağbal’ı hedef alan manşetini hatırlattı.

Gürses paylaşımında, “Yıllık 2 puanlık faiz artışını beğenmezken, ilk geçen fiyatlara göre kur bir gecede yüzde 15 artmış oldu. Tam da şimdi o manşeti atmak lazım; ‘paramıza bu operasyonu kim çekti?’” ifadelerini kullandı.

Ekonomist Mustafa Sönmez ise Dolar’daki artışın başlarında 8.13’e ulaşan Dola/TL kurunu paylaşarak, “Geliyor, gelmekte olan!!!” diye yazdı.

Sönmez de Yeni Şafak’ın manşetini paylaşarak, “Naci Ağbal, Saray’ı dinlemeden 2 puan artış yapacak adam mı? Sanmıyorum. Bilgi iletmiştir. Bilgi ya gitmedi, ya da engellendi. Yine de böyle bir cinnet kararı olur mu? Nasıl kalkılacak bunun altından? Telafisi hiç kolay değil, hiç!” yazdı.

Ekonomist Mahfi Eğilmez de Doların yükseldiği saatlerde paylaştığı “Akıl Dışılık Yazısında” yazısında, “Türkiye, istikrarsızlığı istikrarlı hale getiren, irrasyonelliği rasyonelleştiren bir yapı içinde görünüyor” ifadelerini kullandı.

Eğilmez yazısında, “rasyonel adımlar atılarak riskler düşürülmeye çalışılmazsa ne kurların yükselmesi ne de faizlerin yükselmesi önlenemez” diye yazdı.

Odatv'de yeralan habere göre,Ekonomi yazarı Meliha Okur ise Hazine ve Maliye Eski Bakanı Berat Albayrak’ın sözünü anımsatarak, “Asya piyasalarında ilk kotasyonlar 8.46. Piyasa sığ ve dengelenmeye çalışacak. Sürpriz faiz indirimi gelir mi? Asya piyasalarında kotasyon verenler yabancı yatırımcılar. 8.51 kotasyon bizi kasım 2020 başına getirdi. ‘Dolarla maaş mı alıyorsun?’ seviyesi. Yeni başkan sabah yabancılarla telekonferans yapar mı? Kötünün daha kötüsü, ‘istikrarsızlıktır.’” ifadelerini paylaştı.