Araba fiyatları son yıllarda özellikle son aylarda inanılması güç seviyelerde yükseldi. Yatırım aracı haline gelen otomobil fiyatları dolar kurundaki artış ve pandemide üretimin durma noktasına gelmesiyle beraber değerine değer kattı.

Otomobil fiyatları için bugünkü yazısında değerlendirmelerde bulunan Habertürk ekonomi yazarı Abdurrahman Yıldırım, son 5 yılda doların yüzde 226 arttığını buna karşın benzinli otomobilin yüzde 441 arttığına dikkat çekti.

Gelişmiş ülkelerde kullanıldıkça değerini yitiren arabalar, Türkiye’de artık eskidikçe fiyatları yükseliyor. Yatırımcı aracı haline dönen ve sıfır araba almak hayal olan Türkiye’da araba fiyatları ile ilgili çarpıcı istatistikleri Habertürk yazarı Abdurrahman Yıldırım, bugünkü köşe yazısında kaleme aldı. Yıldırım, “Sadece çelik değil diğer emtia fiyatlarının artışıyla dünya otomobil fiyatları ilk kez üçte bir düzeyinde yükseldi.” dedi.

Abdurrahman Yıldırım, salgından önce dünyada araba fiyatlarında artış olmadığını son 1 yılda araba fiyatlarının yüzde 31 yükseldiğine dikkat çekti. 

OTOMOBİL ALANLAR SANKİ DOLAR VEYA EURO DA ALMIŞ OLUYORLAR

Türkiye'deki fiyatların ise döviz kuruna bağlı olduğuna değinen Yıldırım, “Otomobil ithalatı dolar ve Euro ile yapıyoruz. Yurt içindeki üretimi de, işçilik hariç büyük ölçüde dövize endeksli gerçekleştiriliyor. Sonuçta otomobil fiyatlarında, dünya fiyatı artışından daha çok, döviz kurlarındaki hızlı yükseliş etkili oluyor. Tablo böyle olunca aslında otomobil alanlar sanki dolar veya Euro da satın almış oluyorlar.” ifadelerine yer verdi.

ARABA FİYATLARI DOLAR VE EUROYU SOLLADI

"Dolar bir yılda yüzde 34 ve beş yılda yüzde 226 arttı. Euronun artışı da bir yılda yüzde 29 ve beş yılda yüzde 244 oldu. TÜİK’in verilerine göre dizel otomobil fiyatları Kasım 2021’de 405 bin liraya çıktı. Son bir yılda yüzde 47, son beş yılda yüzde 393 yükseldi. Benzinli otomobilin fiyatı ise 315 bin liraya çıkarak bir yılda yüzde 77.5, beş yılda yüzde 441 arttı. Görüldüğü gibi son bir yıl ve son beş yılda otomobil fiyatları döviz kuru fiyatlarını katladı. En çok kazandıran finansal yatırım araçları sollayıp geçti.” diyen Yıldırım, araba fiyatlarındaki artışı tablo halinde paylaştı.