Vatandaş ekonomik sorunlarla mücadele etmeye çalışırken, tüketici davranışlarına ilişkin yapılan analizlerde alışveriş tercihlerinde önemli değişimler olduğu tespit edildi. Buna göre tüketici; plansız alışverişten kaçınmak durumunda kalırken, aynı zamanda daha ucuz markalara yönelen ve indirim dönemlerini bekleyen tüketici sayısı da artış gösterdi.

Enflasyonun önlenemez yükselişi sürerken, vatandaş da alışveriş alışkanlıklarını değiştirmeye başladı. GfK araştırma şirketinin "Tüketici Trendleri Araştırması"ndan yapılan derlemeye göre, bin 333 kişi ile yüz yüze ve online görüşmeler yapılarak gerçekleştirilen araştırmada, tüketicilerin ekonomik duruma ilişkin tutumlarına, tasarruf eğilimlerine ve markalardan beklentilerine yönelik son gelişmeler belirlendi.

ekonomim.com'da yer alan habere göre; mevcut ekonomik durumda tüketici davranışlarına ilişkin yapılan analizlerde, bireylerin tasarrufa yöneldiği görülürken, son 1 yılda artan fiyatlar nedeniyle günlük ihtiyaçlar için daha az para harcadığını belirtenlerin oranı yüzde 89 oldu. Pahalı markalardan daha ucuz markalara geçenlerin oranı ise yüzde 88 olurken, satın almak istediği ürün için kampanya dönemini bekleyenlerin oranı da yüzde 83 olarak belirlendi.

İKİNCİ EL ÜRÜNLERE YÖNELİM ARTTI

Bireylerin yüzde 81'i barınma ihtiyacı için maliyetin arttığını belirtirken, benzin fiyatlarının artışı ile özel araç kullanımını azalttığını ifade edenlerin oranı da yüzde 71 olarak hesaplandı. Yeni bir şeyler almak yerine ikinci el ürün satın aldığını belirtenlerin oranı yüzde 59 olurken, bu oranın alt sosyoekonomik gruplarda yüzde 70'in üzerine çıktığı belirlendi.

1.jpg

İHTİYAÇ KREDİSİNE ÜST SOSYOEKONOMİK KESİMDEN TALEP DAHA FAZLA

Görüşülen iki kişiden biri kredi kullanmayı planlarken, üst sosyoekonomik kesimin kredi iştahının daha yüksek olduğu tespit edildi. Toplam içinde ihtiyaç kredisi kullanmayı planlayanların oranı yüzde 28 iken bu oran üst sosyoekonomik kesimde yüzde 35’e yükseldi. Ev kredisi almayı düşünenler yüzde 11 iken, üst gelir grubunda bu oran yüzde 19'a ulaştı. Taşıt kredisi almayı düşünenlerde toplam içinde yüzde 10'luk paya sahip iken üst sosyoekonomik grup içinde pay yüzde 21’e çıktı.

EKONOMİK PAKET TERCİHİ YÜZDE 70'E YÜKSELDİ

Araştırmaya göre, 2016'dan bu yana indirim marketlerine daha fazla gittiğini belirtenlerin oranı yüzde 49'dan yüzde 75'e yükseldi. Alışveriş tercihlerini daha yüksek gramajlı ekonomik paketlerden yana kullandığını ifade edenlerin oranı da yüzde 47'den yüzde 70'e çıktı. 2016 yılında alışverişten önce liste yaptığını, satın alacaklarını planladıklarını belirten tüketicilerin oranı yüzde 47 iken 2022 yılında yüzde 68'e yükseldi. Bu dönemde "market markalı ürünleri daha fazla satın aldığını belirtenlerin oranı yüzde 47'den yüzde 60'a, indirim ve kampanyalı ürünleri tercih edenlerin oranı yüzde 45'ten yüzde 73'e, indirim kuponlarını takip edenlerin oranı yüzde 46'dan yüzde 65'e, daha az ürün tüketiyorum diyenlerin oranı da yüzde 41'den yüzde 57'ye çıktı