Türkiye'nin en büyük hazır gıda şirketlerinden biri olan Tamek'in mali krizde olduğu iddia edildi. Şirketin alacaklılara, 'konserve bezelye' teklif ettiği belirtiliyor.

Türkiye’nin ilk tarıma dayalı sanayi markalarından biri olan ve meyve suyu, salça ve konserve alanında üretimi bulunan Tamek'in mali krizde olduğu iddia edildi. 1955’te Bursa Demirtaş’ta Mehmet Sipahioğlu tarafından temelleri atılan firma tam 64 yıldır faaliyet gösteriyor.

Almanlarla teknolojik işbirliği yapılarak kurulduğu için ismi Türk Alman Meyve Ekstreleri Kumpanyası’nın kısaltmasından oluşturulmuştu.

Para Medya'da yer alan habere göre Tamek’in bu yıl salça ve konserve üretiminde sıkıntı yaşadığı belirtiliyor. Marketlerden gelen salça taleplerini karşılanamadı. Dört ayrı market zincirinin de iddiayı doğruladığı aktarılıyor.

Bu yıl yeterincei salçalık domates alımı yapılamadığı ve üretim tamamen durma noktasına geldiği ifade ediliyor. Fabrika yüzde 10 kapasiteyle çalışıyor.

Haberdeki bir diğer iddia ise firmanın mali krize girdiği. Tamek’in piyasaya olan borçları karşılığında alacaklı taraflara konserve bezelye teklifinde bulunuyor.

Türkiye’nin ilk ketçabını 1958’de üreten firma, 1959’da Türkiye’nin ilk hazır yemek ve dolmasını üreterek piyasaya vermiş. İlk Tamek markalı meyve suyu ise 1963’te çıkmıştı.

Tamek’in sahibi olan Sipahioğlu ailesi bir dönem Pepsi’nin Türkiye temsilcisi idi. 2000’lerde sonlanan işbirliğinden sonra firma meyve suyuna odaklandı.

Pepsi’den ayrılık sonrası aile arasında miras kavgaları başladı. Kavga uzun süre gazete sayfalarından düşmedi. Sorunlar şirket yönetimlerine de yansıdı. Son yıllarda neredeyse altı ayda bir genel müdürün değiştiği aktarılıyor.

Kaynak: Milli Gazete