Cumhurbaşkanlığı kararı ile havuz, damat ve yakın dostlar kategorisinde olan 5 yatırım projesi teşvik kapsamına alındı. Teşvik kapsamında 600 milyon liralık yatırım planlayan Erdoğan’ın damadı Selçuk Bayraktar’ın insansız hava aracı şirketi Baykar Makina’ya yüzde 100 vergi indirimi ve yüzde 120 yatırıma katkı sağlanacak.

Cumhurbaşkanlığı kararı ile 14 milyar lirayı bulan 5 yatırım teşvik kapsamına alındı. Listede Erdoğan’ın damadına ait Baykar ile Kalyon ve Rönesans grupları da var.

Cumhuriyet'ten Ozan Çepni'nin haberine göre, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, damadı Selçuk Bayraktar’ın yöneticiliğini yaptığı Baykar Makina’nın da aralarında yer aldığı 5 projeye devlet teşviği kararı aldı. Damadın şirketine ayrıcalıklı olarak “yasal ve idari düzenleme” sözü verilmesi de dikkat çekti. Ayrıca ATV ve Sabah’ın sahibi Kalyon İnşaat ile birlikte, Saray’ın inşaatını yapan Rönesans Holding de teşvik listesinde yer aldı.
Baykar’ın İstanbul Esenyurt’ta 600 milyon liralık ve sekiz yıllık yatırım öngörülen insansız hava araçları ve akıllı sistemler üretim tesisi teşvik listesine eklendi. Teşvik planında damadın şirketi, yapılacak işler için gümrük vergisinden muaf olacak. KDV istisnası sağlanacak ve ödenen de geri iade edilecek. Yatırım kapsamında yüzde 100 vergi indirimi ile yüzde 120 yatırıma katkı oranı sağlanacak. Şirketin 10 yıl boyunca sigorta primi işveren hissesini devlet ödeyecek. Gelir vergisi stopaj desteği de teşvik kapsamında olacak. Bayraktarların yatırımına ilişkin yer tahsisi de devlet tarafından yapılacak. Ayrıca diğer şirketlere yapılmayan en büyük teşvik de damadın şirketine yapılacak. Teşvik kapsamında “İzin, tahsis, ruhsat, lisans ve tesciller ile diğer kısıtlayıcı hükümler için yasal ve idari düzenleme” teşviki sadece Bayraktarlar için sağlanacak.

Kalyon da var

Hükümete yakınlığı ile bilinen ATV ve Sabah grubunun sahibi Kalyon da teşvik listesinde kendisine yer buldu. Kalyon’un Ankara’da 1 milyar 991 milyonluk “komple yeni yatırım” olarak belirtilen güneş paneli üretim projesi için gümrük vergisi, KDV istisnası, KDV iadesi, yüzde 100 vergi indirim oranı, yüzde 70 yatırıma katkı oranı, 10 yıl sigorta primi ve gelir vergisi desteği öngörüldü. Kalyon için ayrıca 57 milyon liralık nitelikli personel desteği, 300 milyon lirayı aşmamak üzere kredi kullanım tarihinden itibaren 10 yıllık faiz veya kâr payı desteği, 10 yıla kadar 240 milyon lirayı aşmamak üzere enerji tüketim harcamalarının yüzde 50’si oranında enerji desteği verilmesi kararlaştırıldı.
Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın inşaatını üstlenen Rönesans Holding de Erdoğan’ın teşvik listesinde yer aldı.

Rönesans Holding ile Cezayir’in milli enerji şirketi Sonatrach ortaklığıyla hayata geçirilecek “Polipropilen Üretim Tesisi” için verilen teşvikin kapsamı da genişletildi. Yatırım miktarı 8 milyar 225 milyon 99 bin 999 lira olarak belirtildi. Bu kapsamda şirkete gümrük vergisi, KDV istisnası ve iadesi, yüzde 100 oranında vergi indirimi ve yatırıma katkı oranı, 10 yıl boyunca sigorta primi işveren hissesi desteği ve gelir vergisi stopajı desteği verilmesi öngörüldü. Holdingin 30 nitelikli personel sayısı olarak belirttiği kararda, ayrıca 45 milyon lira değerinde nitelikli personel desteği, 10 yıllık ve 100 milyon lirayı aşmamak üzere enerji desteği ile yatırım yeri tahsisinin de devlet tarafından sağlanmasına karar verildi.