Cumhurbaşkanlığı’nın 2020 yılı merkezi yönetim bütçe kanun teklifindeki ayrıntılar şaşırtıyor…  Tarıma ayrılan desteğin 7 katı faize gidecek…

Cumhurbaşkanlığı’nın 2020 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sunuldu. Kanun teklifinde 2020 yılında bütçe giderleri için 1 trilyon 95,5 milyar lira öngörülürken, bütçe açığı ise 138,9 milyar lira olarak yer aldı. Bütçede, kamu yatırımları için 88,5 milyar lira kaynak ayrılırken, faiz giderleri içinse 138,9 milyar lira kaynak ayrılması dikkat çekti. Öte yandan faize ayrılan kaynağın tarıma ayrılan destekten 7 kat daha fazla olması pes dedirtti.

BUZAĞILAR DANA OLDU DESTEKLER ÖDENMEDİ

Milli gazeteden Bünyamin Güler'in haberine göre, 2020 yılında çiftçiye bütçeden ödenecek kaynak miktarı belli olurken, 2019 yılı tarımsal desteklerle ilgili kararnamenin Ekim ayına gelinmesine rağmen yayınlanmaması çiftçinin tepkisini çekiyor. 2019 yılına ait desteklerle ilgili kararname yayınlanmadığı gibi 2018 yılına ait hayvancılık desteklerinin de büyük bir bölümünün üreticiye ödenmemesi de dikkat çekiyor. 2018 yılına ait ikinci dönem buzağı desteğini alamayan üretici zor günler geçirirken, ödemenin neden yapılmadığına dair bir açıklamanın da yapılmaması eleştirilere neden oluyor.

KANUN EN AZ YÜZDE 1 DİYOR, ONLAR BİNDE 4 VERİYOR

Çiftçi, yaşanan krizlerden dolayı zor bir yıl geçirirken, hükümet 2020 bütçesinde de çiftçiye verdiği sözü yine yerine getirmedi. Tarım Kanunu’na göre tarımsal desteklerin milli gelirin yüzde 1’inden aşağı olmaması gerekirken, AKP hükümeti yıllardır bunu uygulamıyor. Çiftçiye verilen destekler, her yıl milli gelirin yüzde 1’inin altında kalırken, bütçeden bir avuç rantiyeye ödenen kaynağın katlanarak artması manidar bulundu.

Cumhurbaşkanlığı’nın 2020 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sunuldu. Kanun teklifinde 2020 yılında bütçe giderleri için 1 trilyon 95,5 milyar lira öngörülürken, bütçe açığı ise 138,9 milyar lira olarak yer aldı. Bütçede, kamu yatırımları için 88,5 milyar lira kaynak ayrılırken, faiz giderleri içinse 138,9 milyar lira kaynak ayrılması dikkat çekti. Öte yandan faize ayrılan kaynağın tarıma ayrılan destekten 7 kat daha fazla olması pes dedirtti.

Cumhurbaşkanlığı’nın 2020 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi’ni Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na sunması eleştirileri de beraberinde getirdi. Kanun teklifinde 2020 yılında bütçe giderleri için 1 trilyon 95,5 milyar lira öngörülürken, bütçe açığı ise 138,9 milyar lira olarak yer aldı. Bütçede, kamu yatırımları için 88,5 milyar lira kaynak ayrılırken, faiz giderleri içinse 138,9 milyar lira kaynak ayrılması dikkat çekti. Öte yandan faize ayrılan kaynağın tarıma ayrılan desteğin 7 kat daha fazla olması pes dedirtti.

FAİZE 7, TARIMA 1

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal, geçtiğimiz hafta 2020 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi’ni TBMM Başkanlığı’na sundu. Ağbal’ın sunduğu teklifte bütçe giderleri için 1 trilyon 95,5 milyar lira yer alırken, bütçe açığı ise 138,9 milyar lira olarak öngörüldü. Ağbal, tarıma ayrılan kaynağın 2020 yılında 33,4 milyar liraya çıkarıldığını belirtirken, tarımsal destekleme programları için de 22 milyar lira ayrıldığını ifade etmişti. Ancak faiz giderlerine 138,9 milyar lira ayrılan kanun teklifinde tarımsal destekleme için sadece 22 milyar lira ayrılması eleştirilere neden oldu. Çünkü faize ayrılan kaynağın tarımsal desteğe ayrılan kaynağın 7 katı olması dikkat çekiyor.

KANUN EN AZ YÜZDE 1 DİYOR ANCAK ONLAR BİNDE 4 DESTEK VERİYOR

Ağbal, tarıma ayrılan desteğin artırıldığını söylese de Tarım Kanunu’na göre ayrılan kaynak, olması gerekenin çok çok altında. 2006 yılında AK Parti tarafından çıkarılan tarım kanunu ile tarıma verilen desteğin milli gelirin yüzde 1’inden az olmayacağı hükme bağlanmıştı. Ancak 2020 bütçesinde tarıma ayrılan desteğin milli gelirin binde 4 ile 6 arasında olması, AK Parti’nin kendi çıkardığı kanuna uymadığını ortaya koydu.

BUZAĞILAR DANA OLDU, DESTEKLER ÖDENMEDİ

Diğer yandan 2020 yılında çiftçiye bütçeden ödenecek kaynak miktarı belli olurken, 2019 yılı tarımsal desteklerle ilgili kararnamenin Ekim ayına gelinmesine rağmen yayınlanmaması çiftçinin tepkisini çekiyor. 2019 yılına ait desteklerle ilgili kararname yayınlanmadığı gibi 2018 yılına ait hayvancılık desteklerinin de büyük bir bölümünün üreticiye ödenmemesi de dikkat çekiyor. 2018 yılına ait ikinci dönem buzağı desteğini alamayan üretici zor günler geçirirken, ödemenin neden yapılmadığına dair bir açıklamanın da yapılmaması eleştirilere neden oluyor.