Çiftçiye destek için kurulan ancak yanlış yönetim anlayışıyla üreticiye daha çok köstek olan Tarım Kredi Kooperatifleri’nin mağdurları gün geçtikçe artıyor. İzmir Tire Tarım Kredi Kooperatifi tarafından kullandırılan krediye Bakanlar Kurulu kararına rağmen yüzde 100’den fazla faiz işletildiğini söyleyen çiftçi İbrahim Türkoğlu, “Biz çiftçilere boş kâğıdı imzalatıyorlar. 38 bin TL kredi kullandım, 2018’deki sel felaketinden etkilenmeme ve bu yöndeki Bakanlar Kurulu kararına rağmen toplamda 100 bin TL’nin üstünde borç çıkarttılar” dedi.

“38 BİN TL’LİK BORÇ İÇİN 102 BİN TL ÖDEME İSTİYORLAR”

İzmir’de çiftçilik yapan ve Tarım Kredi Kooperatifi mağduru olduğunu söyleyen çiftçi İbrahim Türkoğlu, Millî Gazete’ye yaptığı açıklamada, “Kooperatife 2017 yılında ortak oldum ve toplam 50 bin TL’lik kredi limiti açıldı. Toplam 38 bin TL kredi kullandım. 2017 yılından bu yana Tire Tarım Kredi Kooperatifi’ne 51 bin TL ödeme yaptım. 38 bin TL’lik krediyi 51 bin TL ile ödedim, ancak şimdi 51 bin TL daha borçlu olduğumu iddia ediyorlar” dedi.

“BAKANLAR KURULU KARARINI DA HİÇE SAYDILAR”

2018 yılında yaşanan sel felaketinden etkilendiğini ve arazisindeki ürünlerin yüzde 30’undan fazlasının zarar gördüğünün Tire İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından tescillendiğini belirten Türkoğlu, “O yılki Bakanlar Kurulu kararına göre de benim durumumda olan çiftçilerin borcu yüzde 3’le bir yıl ertelenecekti. Kooperatife borcumun 1 yıl sonrasına ertelenmesi yönünde dilekçe ile başvurdum ve kabul ettiklerini söylediler. 2020’de kurumdan aldığım evraklara göre bana uygulanan faiz oranının Bakanlar Kurulu kararıyla uzaktan yakından alakası yoktu” diye konuştu.

“ÇİFTÇİLERE BOŞ KÂĞIDA İMZA ATTIRIYORLAR”

Odatv'nin haberine göre, Devlet yetkililerinden ve Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan yardım isteyen İbrahim Türkoğlu, “Biz çiftçilere 4-5 tane boş kâğıt imzalatıyorlar. O kâğıtlara ne yazdıklarından endişeliyim. Kurumda alenen tefecilik ve nitelikli dolandırıcılık suçu işlenmektedir. 38 bin TL kredi kullandım, bana toplamda 100 bin TL’nin üstünde borç çıkarttılar. Bu kurumda bulunan evraklar acilen devletimiz tarafından incelensin. Biz çiftçiler Tarım Kredi Kooperatifleri yüzünden çok mağdur durumdayız” dedi.