Genel enflasyon yüzde 19,58 iken, gıda enflasyonu yüzde 28,79 seviyesinde bulunuyor ve çarşı pazardaki, marketteki gıda fiyatları da mutfaktaki yangını büyütüyor. 2022 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’na göre ise gıdadaki yüksek fiyatlara karşı “tarım ürünlerinde arz ve rekolte tahminlerinin sağlıklı yapılabilmesine imkân verecek olan ‘erken uyarı sistemi’ kurulacak”, “gıda ürünlerinde fiyat dalgalanmasının yakından takip edileceği ‘ürün gözetim mekanizması’ hayata geçirilecek”!

Gıda fiyatlarındaki fahiş artışlar üzerine sürekli olarak gündeme gelen “erken uyarı sistemi” ve “ürün gözetim mekanizması” gibi çözümler(!) ortaya konsa da, artan üretici maliyetleri nedense söz konusu edilmiyor. Oysa çiftçilerin karşı karşıya kaldıkları gübre, ilaç, mazot gibi maliyet kalemlerindeki artışlar endişe veriyor.

GIDA FİYATLARI BÖYLE Mİ DÜŞECEK?

Erken uyarı sistemi, son yıllarda sürekli olarak gündeme gelse de hiçbir adım atılmadı, gıdadaki yüksek fiyatlar da sürdü. 2022 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’na göre gıda fiyatlarının enflasyon üzerindeki baskısını azaltmaya yönelik olarak lojistik ve depolama alanlarında gerekli düzenlemeler yapılacak ve tarımda bölge ve ürün bazında bir planlamanın kurumsal altyapısı hayata geçirilecek. Dönemsel fiyat dalgalanmalarının asgariye indirilmesini sağlayacak soğuk depo zincirleri desteklenecek. Tarım ürünlerinde arz ve rekolte tahminlerinin sağlıklı yapılabilmesine imkân sağlayacak “erken uyarı sistemi” kurulacak, gıda ürünlerinde fiyat dalgalanmasının büyük veri ve ileri analitik yöntemler kullanılarak yakından takip edileceği “ürün gözetim mekanizması” hayata geçirilecek.

TARIMSAL MALİYETLERDEN BAHSEDEN YOK

TÜİK’in Ağustos ayına ilişkin verilerine göre Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi, yıllık bazda yüzde 28,74 arttı. Yıllık en fazla artış yüzde 66,71 ile gübrede olurken, yüzde 45,67 ile çiftlik binaları (ikamet amaçlı olmayanlar) ve yüzde 44,57 ile bina bakım masrafları onu izledi. Maliyetlerdeki bu artışlara bir de döviz kurundaki çalkantılı seyir eklenince, gıda fiyatlarının çeşitli sistemler ve mekanizmalarla durulmasını beklemek de gerçekçi olmuyor.