Sayıştay, 2018’de kayyımla yönetilen birçok belediyede onlarca usulsüzlük tespit ederken çoğu belediyenin denetim raporunu yayınlamaması da göze çarptı. Denetim raporlarında kayyımların, belediye ait olan ve diğer kurumlara tahsis edilen birçok taşınmazın muhasebe kayıtlarını yapmadığı, vergi kaybı gibi nedenlerle de belediyenin zarara uğratıldığı belirtildi. Belediyelerin ayrıca ‘İç kontrol eylem’ ve ‘Stratejik’ planlamalarının da hazırlanmadığı vurgulandı.

Cumhuriyet'ten Mehmet Kızmaz'ın haberine göre, Birçok kayyımın, yapılan devir işlemlerini takip etmediğini yazan Sayıştay, kayyıma ‘Başkanının görevleri arasında belediyenin gelir ve alacaklarını takip etme’nin görev olduğunu hatırlattı. Raporlarda çoğu kayyım için şu bulgular tespit edildi: “Stratejik planda yer alan hedef ve göstergeler ile performans programı ölçülebilir şekilde ifade edilmedi. Hedeflere nasıl ulaşılacağına ilişkin stratejilere yer verilmedi. Maliyetlendirme eksik yapıldı. Rapor formatlarına uyulmadı, içerikleri değiştirdi. ‘Faaliyet raporunda’ ise performans hedef ve göstergelerinin gerçekleşme durumu ile meydana gelen sapmaların nedenlerine yer verilmedi. İmza yetkisi bulunan bazı personelin sertifikası bulunmadı. Telekomünikasyon altyapı ve şebekelerinden geçiş hakkı bedelleri alınmadı.”

KAYYIM, SAYIŞTAYI TAKMADI

Mardin'in Kızıltepe Belediyesi bütçe giderleri ve ödenekler tablosunu Sayıştay’a göndermedi. Bazı taşınmazlar kanuna aykırı bir şekilde 'pazarlık usulü’ ile kiraya verildi. Belediye, Sayıştay’ın 9 tespitinden hiçbirine de cevap vermedi. Bitlis'in Hizan ilçe belediyesi de bazı taşınmazları kanuna aykırı bir şekilde pazarlık usulü ile kiraya verdi. Sayıştay raporlarına göre vergi kaybına neden olduğu belirtilen Tatvan Belediyesi’nin ise ‘geçici kabulü’ yaptığı 10 milyon 500 bin TL'lik bedelli hizmet binasının ne şekilde muhasebeleştirildiği öğrenilemedi. Belediye, bazı işleri ‘doğal afetler’ gibi ani ve beklenmeyen olaylar kapsamında ‘pazarlık usulü’ ile kanuna aykırı bir şekilde ihalesini yaptı. Tunceli Belediyesi’nin, ‘kredi hesaplarında’ 22 milyon 27 bin 926 TL borcu bulunduğunu tespit eden Sayıştay, ihalelerde taahhüt kaydı tutulmadığını ve 11 milyon 417 bin 280 TL’nin ilgili hesaplara kaydedilmediğini vurguladı.

ALINAN KREDİ EKSİK YAZILDI

Van'ın Başkale ilçe belediyesi, taşınmazları ilgili formlara kayıt etmedi, İl Milli Eğitim Müdürlüğüne Öğretmen Evi olarak tahsis edilen bina ile İl Sağlık Müdürlüğüne Devlet Hastanesi yeri olarak tahsis edilen arsanın muhasebeleştirmesini yapmadı. İl Özel İdaresinden devralınan 582 taşınmaz da kayıt altına alınmadı. KHK ile kurulan 100 bin TL sermayeli Başkale Belediyesi Personel A. Ş.’nin sermaye payının, yönetmeliğe uygun muhasebeleştirilmediği tespit edilen raporda, iller bankasından alınan krediler de hesaplarda izlenmediği ve eksik yer aldığı belirtildi. Tespite göre, belediye mülkiyetindeki taşınmazlar kiraya verildiği halde, ilgili hesaplara kaydı yapılmadı, ilgili devlet kurumundan da izin alınmadan ‘mal ve malzeme alımları’ sınırı 681 bin 795 TL aşıldığı kaydedildi. 

AYNI İŞ AYNI FİRMA

Van'ın Çaldıran ilçe belediyesinin İller Bankası'ndaki 2 milyon 597 bin 246 TL’lik sermaye payının, ilgili hesaba kaydedilmediğini tespit eden Sayıştay, Belediyede çalışan işçiler için kıdem tazminatı karşılığı ayrılmadığını kaydetti. KHK ile 50 bin TL sermaye ile kurulan Çaldıran Belediyesi Personel A. Ş.’nin sermaye payı da yönetmeliğe uygun muhasebeleştirilmedi, Belediye mülkiyetindeki varlıklar kiraya verildiği halde ilgili banka hesaplarına kaydı yapılmadığı kaydedilen raporda, yıl içinde aynı firmadan, aynı iş için kısımlara bölmek suretiyle 4 defa alım yapıldığı ve toplam 225 bin 188 TL ödendiği, oluşturulması gereken gecekondu fon hesabının da oluşturulmadığı belirtildi.

DENETİM KADROSU BOŞ

Sayıştay, 74 milyon 852 bin 709 TL finansman açığını borçlanma ile karşılayan Şırnak Cizre Belediyesi’nin 3 adet iç denetçi alma hakkı olmasına rağmen denetçi kadrosunu boş bıraktığını tespit etti. Mersin Akdeniz Belediyesi’nin ‘Yatırım hesabı' borç bakiyesinin 12 milyon 307 bin 866 TL fazla olduğunu tespit eden Sayıştay, 712 bin 640 TL kira gelirin de hesaplara kaydedilmediğini, tahsil edilen 958 bin 285 TL’lik 'tüketim vergisi'nin tahakkuku ve Belediye tarafından kamu kurumlarına tahsis edilen 10 adet taşınmazın da kaydının yapılmadığını belirtti. Yevmiye defterinde yer alan muhasebe kayıtlarından bazılarında herhangi bir düzeltme kaydı yapılmadan değiştirildiği de tespit edildi.