Ekomonik krizin artmasıyla birlikte 2021 yılının son ayları döviz kurlarında yükseliş ve dalgalanma ile enflasyondaki artış vatandaşlar için yaşamı daha da zor hale getirdi.

ENFLASYONDA 19 YILLIK TARİHİ ZİRVE

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile açıkladığı yalan rakamlar nedeniyle eleştirilen Türkiye İstatistik Kurumu ( TÜİK) verilerine göre tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) ocak ayında yüzde 11,10 arttı. Böylelikle yıllık enflasyon yüzde 48,69’u buldu. Veriler enflasyonda 19 yıllık zirvenin yenilendiğini gösterdi.

Bağımsız akademisyenlerden oluşan Enflasyon Araştırma Grunu (ENAG), tarafından yapılan açıklamada ocak ayı enflasyonunu yüzde 15,52, yıllık enflasyonu ise yüzde 114.87 olarak tespit edildiği duyurulmuştu. TÜİK'in enflasyon hesaplamasında baz alınan ürün sepeti ve ağırlıklarını güncellediğini açıklaması üzerine üzerine ENAG, yeni enflasyon sepetine göre hesapladıkları enflasyon oranını kamuoyu ile paylaştı. Yeni sepete hesaplamara göre ise, Ocak ayı enflasyon oranı %15.79, son 12 ayın enflasyon oranı ise %115.17 oldu.

ENFLASYONDA VENEZUELA'YI DA GEÇTİK

Dünyada enflasyon liginde birinci olan ve uzun yıllar hiperenflasyon ile mücadele eden Venezuela'da rakamlar açıklandı. Venezuela Merkez Bankası, ocak enflasyon oranını yüzde 6,7 olarak açıkladı. Venezuela Merkez Bankası verilerinden aktardığına göre, Venezuela’da aralıkta aylık enflasyon yüzde 7,6 oldu.

Venezuela Merkez Bankası 12 aylık resmi enflasyon oranlarını açıklamıyor ancak ekonomistlerin tahminine göre ocakta Venezuela’nın yıllık enflasyonu yüzde 472’ye ulaştı.

VENEZUELA'DA ENFLASYON ARTIŞ HIZI YAVAŞLADI

Öte yandan Sözcü'den Emre Deveci'nin aktardığına göre; Venezuela’da aylık enflasyon hızı, üst üste beşinci ayda yavaşlama kaydetmiş ve tek hanede kalmış oldu.

Venezuela’da ulaştırma grubunda aylık fiyat artışı yüzde 13 olurken, eğitimde yüzde 9,7, telekomünikasyonda yüzde 9,5 olarak açıklandı.

Aralıkta yüzde 686,4 olan yıllık enflasyon, ocakta yüzde 472’ye geriledi.

Reuters, hükümetin yurt içinde döviz kullanımına dönük kısıtlamaları gevşetmesinin, bolivar cinsi harcamaları ve kredileri kısmasının enflasyondaki düşüşte etkili olduğunu öne sürdü.

Öte yandan, Venezuela’nın petrol üretimi ve ihracatının İran, Çin ve Rusya’nın destekleriyle tekrar yükselişe geçmesi de 2021 yılında kaydedilen yüzde 4’lük ekonomik büyümede etkili oldu.

Dünyada yüksek enflasyon dendiğinde ilk akla gelen ülke Venezuela. Öyle ki, Latin Amerika ülkesinde yıllık enflasyonun geçen yıl yüzde 686,4’e gerilemesi, olumlu bir gelişme olarak dünyada yankılandı.

ABD yaptırımları ve ablukası nedeniyle ekonomisi büyük bir çöküş yaşayan Venezuela’da 2020’de yıllık tüketici enflasyonu yüzde 2959,8 olarak açıklanmıştı.

Geçen yıl aylık bazda en yüksek enflasyon oranının Ocak 2021'de yüzde 46,4 olarak kaydedildiği ülkede, hiperenflasyondan çıkış şartlarından biri olarak kabul edilen üst üste 12 ay yüzde 50'nin altında enflasyon koşulu sağlanmış oldu.