UNDP, yayınladığı raporda şubat ayından bu yana Ukrayna'da devam eden savaşın, aralarında Türkiye'nin de olduğu birçok ülkede yüksek enflasyona ve 71 milyon insanın yoksulluğa sürüklenmesine neden olduğunu açıkladı. UNDP Başkanı Achim Steiner raporla ilgili olarak "Hayat pahalılığı krizi, nefes kesici bir hızla milyonlarca insanı yoksulluğa ve hatta açlığa iterek, toplumsal huzursuzluğun artma tehlikesi giderek büyüyor" açıklamasında bulundu.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Ukrayna Savaşı'nın aralarında Türkiye'nin de olduğu birçok ülkede yüksek enflasyona ve 71 milyon insanın yoksulluğa sürüklenmesine neden olduğunu bildirdi.

UNDP, perşembe günü yayınladığı raporunda, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından artan gıda ve enerji fiyatlarının dünya çapında 71 milyon daha fazla insanın yoksullukla karşı karşıya bıraktığını kaydetti.

Savaştan sonraki ilk üç ayda 51,6 milyon daha fazla insanın yoksulluğa düştüğünü ve günde 1,90 dolar veya daha az bir gelirle geçindiğini dile getiren UNDP, küresel olarak bu eşikteki toplam sayının dünya nüfusunun %9'una çıktığını belirtti.

ABD ve Avrupa ülkelerinin, Rusya'ya yaptırım uygulamaya başlarken, yakıt fiyatları ve buğday, şeker ve yemeklik yağ gibi temel gıda maddelerinin fiyatları yükselmiş, Rusya'nın Ukrayna'nın limanlarını bloke etmesi de düşük gelirli ülkelere tahıl sevkiyatının yapılmaması, fiyatların katlanarak artmasına, on milyonlarca insanın çok hızlı bir şekilde yoksulluğa itilmesine yol açtı.

"HAYAT PAHALILIĞI KRİZİ MİLYONLARCA İNSANI YOKSULLUĞA İTİYOR"

UNDP Başkanı Achim Steiner raporla ilgili açıklamasında, "Hayat pahalılığı krizi, nefes kesici bir hızla milyonlarca insanı yoksulluğa ve hatta açlığa iterek, toplumsal huzursuzluğun artma tehlikesi giderek büyüyor" dedi.

Steiner, "Yaşam etkisinin maliyeti bir nesilde neredeyse emsalsiz ve bu yüzden bu kadar ciddi" ifadesini kullanırken, UNDP baş ekonomisti ve raporun yazarı George Molina da açıklamasında, yoksulluğun “Çok hızlı” arttığına vurgu yaptı.

Enflasyondan en çok etkilenen ülkeler arasında Türkiye de gösterilirken, bu ülkeler şu şekilde sıralanıyor: Haiti, Arjantin, Mısır, Irak, Türkiye, Filipinler, Ruanda, Sudan, Kenya, Sri Lanka, Özbekistan, Afganistan, Etiyopya, Mali, Nijerya ve Yemen.

UNDP raporunda, hükümetlerin kapsamlı enerji sübvansiyonlarına milyarlar harcamak yerine, en çok etkilenen insanlara nakit transferleri yoluyla harcama yapılması tavsiyesinde bulunurken, bu şekilde 52,6 milyon kişinin daha yoksulluğa düşmesinin engellenebileceği belirtiliyor.