Dünya borsaları ve Borsa İstanbul Kasım'da en hızlı yükselişlerini gerçekleştirdi. Her ne kadar koronavirüs vaka sayılarında artış yaşansa da aşı haberleri küresel risk iştahını artırdı ve borsalar çift haneli yükselişlere imza attı.

Kasım ayının ilk haftasında dolar 8.5 lira seviyesini aşmıştı. Borsa İstanbul küresel borsaların aksine kötümser bir hava sergiliyordu. Ardından Merkez Bankası ve Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın istifasıyla birlikte yaşanan değişim ile beraber Cumhurbaşkanı Erdoğan enflasyonla mücadeleyi öncelik olarak açıkladığı konuşmasını gerçekleştirdi. Daha sonra ise hem Merkez Bankası’ndan hem de Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan "normalleşme" adımları atılmaya başlandı. İşte tüm bu hamlelerin yanı sıra küresel borsalarda da risk iştahının artmasın Borsa İstanbul’a tarihinin en iyi aylık performansını sergileme şansı yarattı.

BANKALAR VE HOLDİNGLER ÖNE ÇIKIYOR

Ocak ve Haziran'daki yükseliş trendlerinin dışında pandeminin etkisiyle borsada dalgalı bir yön izleniyordu. Kasım'daki ekonomi yönetimindeki değişiklikler ve aşı haberleri borsanın rekor üstüne rekor kırmasını sağladı. Borsa İstanbul BIST 100 endeksi kasımda yüzde 19,45 yükseldi. Bu tarihi en iyi aylık yükseliş. Yılbaşından bu yana artış yüzde 16,12. Kasım performansıyla BIST 100 yılı iyimser kapatacağını da gösterdi.

Dünya gazetesinden Şebnem Turhan’ın haberine göre, İş Yatırım’ın raporunda da BIST hisselerinin hem geçmiş ortalaması hem de gelişmekte olan ülke benzerlerine göre tarihsel yüksek iskontolarda işlem gördüğünü belirterek “Yabancı ilgisinin artmasıyla, BIST’de yılın ilk yarısında BIST 30 dışı hisselerin önderliğinde gerçekleşen yükselişin yılın geri kalanında bankalar ve holdingler öncülüğünde devam etmesini bekliyoruz” denildi. Uzmanlar, borsada her gün rekorlar kırıldığını ancak yine de hisse seçimi ve yatırımda dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. Bu yılın en çok konuşulan endeksi bankacılık endeksi. Hem küresel borsalarda hem de Türkiye’de pandemi döneminde en çok kaybeden endekslerin başında geliyor. Ancak kasım ayı bankacılık endeksinin geri dönüş sinyallerini oldukça güçlü bir şekilde ortaya koyduğu bir ay olarak geçti.

Bankacılık endeksi Kasım'da yüzde 30,03 yükseldi. Yılbaşından bu yana kaybı yüzde 7,88 olsa da Kasım'daki bu hızlı gelişme analistlerde iyimser bir hava yarattı. Bankacılık endeksi yabancı yatırımcının da en çok tercih ettiği hisseleri barındırıyor. 2 Ekim’de yüzde 47,59 ile tarihi en düşük seviyesini gören yabancı yatırımcı oranı Kasım ayında yükseldi ve 27 Kasım itibariyle yüzde 51,08’e çıktı. Merkez Bankası verilerine göre de Kasım'ın iki haftasında yabancı yatırımcının hisse senedi piyasasına yaklaşık 1 milyar dolar seviyesinde giriş yaptığı görülüyor. Yani 10 iş gününde neredeyse 1 milyar dolar gelmiş oldu. Hisse senedi stoku da iki haftadır yükselirken, 25 milyar 194,2 milyon dolara çıktı. Yabancının gelmeye devam etmesi bankacılık endeksinde yeni yükselişlerin yaşanacağının da habercisi olarak yorumlandı.

YILIN HIZLISI...

BIST TÜM endeksi ise yılın en iyi performansını gösteren endeksler arasında. Yabancı yatırımcının çıkışıyla ve mevduatta istediği kazancı bulamayan yerli yatırımcının borsaya ilgi göstermesiyle BIST TÜM endeksi yıl boyu yükselişini sürdürdü. BIST TÜM endeksi Kasım'da yüzde 17,55 yükselirken yılbaşından bu yana getirisi yüzde 26,43 oldu. Sanayi endeksi de Kasım'da yüzde 18,71’lik bir yükselişe imza attı. Sanayi endeksinde yılbaşından bu yana yaşanan yükseliş ise yüzde 47,54. Bu inanılmaz yükselişte yerli yatırımcının payı büyük. En büyük tartışma da burada yaşanıyor. Bankacılık yılbaşından bu yana halen daha getiri çizgisine çıkamazken sanayi çift haneli yükselişini sürdürüyor.

BORSA İSTANBUL'DA YENİ REKORLAR BEKLENİYOR

Geçen hafta gördüğü en yüksek seviye rekorunu defalarca kıran BIST 100 endeksi, tarihi yüksek seviyesini 1.351,65 puana taşırken, perşembe günkü 1.342,49 seviyesi rekor kapanış olarak kayıtlara geçti. 

TL VARLIKLARA 1.6 MİLYAR DOLAR GİRİŞ

Öte yandan, uzun süredir düşüş yaşanan MSCI TR Endeksi de Kasım ayında dip seviyesinden döndü. MSCI GOÜ ve dünya endeksleri de Kasım'da yükselişi sürdürdü. MSCI Türkiye fiyat/ kazanç oranı da gelişmekte olan ülke endeksine göre yüzde 57 iskontolu. IIF verilerine göre Ekim ayında gelişmekte olan ülkelere 17.9 milyar dolar giriş olurken, Türkiye hisse senetleri ve bonolardan toplam 116 milyon dolar dolar yabancı çıkışı oldu. Kasım ayının başından itibaren ise TL varlıklara 1.6 milyar dolar giriş oldu. İş Yatırım’ın raporunda aşı ile ilgili olumlu gelişmeler ve ABD seçim sonuçlarının gelişmekte olan ülke hisse senetlerini desteklemeye devam edebileceği belirtilerek kısa vadede, özellikle kış aylarında olası kapanma ve hareketliliğin sınırlandırılmasına yönelik önlemlerin ise yüksek oynaklık yaratabileceği kaydetti.

FRANSIZ VE RUS BORSASI ÖNE ÇIKTI

Küresel borsalarda da Kasım ayı oldukça iyi geçti. ABD borsaları S&P 500 Kasım'da yüzde 11 yükselirken, Dow Jones yüzde 12,9, Nasdaq yüzde 11,86 yükselişe imza attı. Japon borsası Nikkei’nin yüzde 15,96 performans gösterdiği Kasım'da Güney Kore borsası KOSPI’nın yükselişi yüzde 16,16 olarak şekillendi. Fransız borsası CAC 40 endeksi yüzde 21,85, Rus borsası RTE yüzde 22 yükselişiyle Kasım'a damga vuran borsalar oldular. İngiliz borsası FTSE yüzde 14,17, Hong Kong borsası yüzde 11,51 yükselirken Çin Şangay borsası yüzde 5,70 ile bu kadar çift haneli performansın yanında daha düşük bir yükseliş göstermesiyle dikkat çekti.