Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı, Eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın, 2018 yılında BM zirvesi için gittiği New York’ta “Ekonomide önemli adımlar atacağız” diyerek ekonomiyi teslim etmeye çalıştığı McKinsey yolsuzluk iddiasıyla gündeme geldi.

Başta  Saadet Partisi olmak üzere muhalefetin eleştirileri olmasaydı 16 bakanlığın denetiminin verileceği  Amerikalı Mckinsey firması hakkında  Fransa'da vergi kaçırma ön soruşturması başlatıldı.

Soruşturma kapsamında Elysee Sarayı ile hükümet için danışmanlık görevleri yürüten  ABD merkezli McKinsey şirketinin binasında arama yapıldı.

Aramanın 31 Mart'ta açılan ve haksız kazanç elde etme ile yolsuzluk yapma kapsamındaki soruşturmaya ilişkin yapıldığı ifade ediliyor.

Fransa Senatosunca oluşturulan komite, 17 Mart'ta kamuoyuyla paylaştığı raporda, McKinsey'in son 10 yıldır kurum vergilerini ödemediğini bildirmişti.

Raporda, 2018-2021'de McKinsey ile yapılan sözleşmelerin bedelinin iki katından fazla artarak 1 milyar avronun üzerine çıktığı kaydedilmişti.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise şirkete arka çıkarak, Senatonun McKinsey'e yönelttiği yolsuzluk suçlamalarının doğru olmadığını savunmuştu.

AZ DAHA TÜRKİYE'YE DE GELİYORDU

Eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 2018 yılında McKinsey ile çalışmaya karar verdik. 16 bakanlıktan temsilcilerin bulunduğu bu ofis, tüm hedeflerimizi ve sonuçlarımızı her çeyrekte kontrol edecek” ifadelerini kullanmış, Yeni Ekonomi Programı (YEP) kapsamında Maliyet ve Dönüşüm Ofisi’nin kurulacağını ve McKinsey’den danışmanlık hizmeti alınacağı belirtilmişti.

Muhalefetin itirazlarının ardından Erdoğan, “Biz bize yeteriz. Bunlardan fikri danışmanlık bile almayacaksınız” diyerek anlaşmadan vazgeçmişti.

Kaynak: Milli Gazete