Dev perakende şirketleri konkordato ilan ederken Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Öncel, "Gelecek yıl boş kalacak AVM sayısı artacak" dedi.

Türkiye'de yaşanan ekonomik bunalım nedeniyle şirketlerden gelen konkordato ve iflas haberlerinin ardı arkası kesilmiyor. Son dönemde Hotiç, Eser, Yeşil Kundura ve Beta gibi dev ayakkabı şirketleri konkordato ilan etmişti. Türkiye'nin en büyük ayakkabı devlerinden biri olan Kemal Tanca da geçtiğimiz günlerde konkordato ilan ederek sektördeki acı tabloyu gözler önüne sermişti.

Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Sinan Öncel'e göre "Şu anda Türkiye’de 420’yi aşkın AVM var. Her AVM’de 10 mağaza boş, bu da 4 bin mağaza ediyor. Gelecek yıllarda e-ticaretin de etkisiyle boş kalacak mağaza sayısı artacak."

Son 1.5 yılda perakende sektöründe 17 firmanın konkordato ilan ettiğini, irili ufaklı birçok dükkânın da kapandığını vurgulayan Öncel, şöyle devam ediyor:

"Bu markaların konkordato ilan etmelerindeki en önemli sebeplerden biri, yanlış ve fazla kiralama yapmaları ve sözleşmelerine istedikleri zaman erken fesih maddesi eklememeleri. Verimsiz mağazadan yüksek tazminatlar ödeyip çıkması gerekiyor, bunu yapamadığı için kan kaybı da sürüyor. Firmaların finansal yapısı da bozulunca mal tedariki yapamıyor.
Perakendecinin en büyük sıkıntısı, kiranın bu seviyelere geleceğini öngörmemekti. Bir anda yüzde 30-40 artabiliyor, bunu yönetebilmek imkânsızdı. Sonra AVM kiralarında dövizden TL’ye dönüldü ama erken çıkma konusundaki sıkıntılar sürüyor. Şimdi sorun yaşayan bazı perakendeciler, bu sarmaldan konkordato ile çıkmak istiyorlar. Çünkü konkordato ilan ettiğiniz zaman kiraladığınız yerden çok daha rahat çıkabiliyorsunuz."