Hazine ve Maliye Bakanlığı, 19 Nisan’da çıkan Resmî Gazete’de yayımlanan bir yönetmelikle dövize endeksli mevduatta değişikliğe gitti.

Böylelikle, Dövize endeksli olarak kararlaştırılan menkul kıymet satış sözleşmelerinde Türk lirası cinsinden ödeme zorunlu hale geldi.

Yönetmelikteki değişiklik piyasaların altüst olmasına neden oldu. TL ile ödeme zorunluluğu getirilen şirketler, ödemeleri kasalarındaki döviz cinslerinden hangisiyle yapacağını bilemedi.

Gelişmeleri kişisel YouTube kanalından değerlendiren Ekonomist Barış Soydan, söz konusu değişikliğin ve piyasalarda yaşanan kaosun, şirketleri kayıt dışı ödeme yollarına gitmek durumunda bırakabileceği konusunda uyardı.

“KAOS”

Çıkarılan tebliğ ile şirketlerin artık kendi aralarındaki sözleşmelerini, sözleşme dövizle olsa dahi Türk Lirası ile yapmak zorunda olduğuna dikkat çeken Soydan, birkaç şirketin finansman müdürüyle görüştüğünü ve onların bu durumu ‘kaos’ olarak tanımladığını aktardı.

Söz konusu tebliğin konu netleştirilmeden çıkartıldığını ve bu durumun şirketleri zor duruma soktuğunu bildiren Soydan, kasalarındaki hangi döviz kurunun kullanılacağını bilmeyen şirketlerin söz konusu döviz işlemlerini serbest piyasa üzerinden mi yapacağının yoksa gün içinde uygulamaya özel kur mu ilan edileceğinin belirsizliğine dikkat çekti.

“DÖVİZE ENDEKSLİ MEVDUATTA HESAP TUTMADI”

Hazine’nin dövize endeksli mevduat uygulamasında 50 milyar dolar döviz bozdurulmasının hedeflendiğine ancak uygulamaya başlanan 20 Aralık tarihinden bugüne sadece 23 ilâ 34 milyar dolarlık döviz bozdurulduğunda dikkat çeken Soydan, “Hesap tutmadı” dedi.

“TÜRKİYE İÇİN PEK HAYIRLI OLMAZ”

Uygulamanın başarılı olup olmayacağı sorusunu ele alan Soydan, şunları söyledi:

Piyasayı katı yasakçı, kurallarla kontrol altına almanın mümkün olmadığını düşünüyorum. Yasal olarak artık işlemler TL ile yapılacak ancak ticari işlemlerin önemli bir kısmının kayıt dışına kayacağını tahmin etmek zor değil.

Çünkü piyasanın kendi dengeleri var. Şirketlerin zaten kâr marjları çok düşük durumda. durumda. Zira üretici maliyetleri çok arttı ve bunu tüketiciye yansıtamıyorlar.

Bir de siz kar marjlarını buralardan tırtıklamaya çalışırsanız onlar da ticari işlemlerinin bir kısmını kayıt dışına kaçırmayı deneyebilirler. Bu da Türkiye için pek hayırlı olmaz.