"Kaynağından meyve-sebze alarak vatandaşlarımıza sunacağız"

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, İstanbul'da ihracatçılar çalıştayında konuşuyor. Gıda Enflasyonuna ilişkin değerlendirmelerde bulunan Albayrak, "Gıda enflasyonu konusunda kısa, orta ve uzun vadeli adımlarımızı atmaya başladık. Kaynağından meyve sebze alarak maliyetiyle vatandaşlarımıza sunacağız" dedi. Albayrak devamında, "Son bilgiler çok ama çok enteresan şeylerin döndüğünü gösteriyor. Bununla ilgili de en ağır adımlar atılacak" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen salı günü partisinin grup toplantısında gıda enflasyonuna değinerek, "Milletimizin yaşadığı olumsuzlukları ortadan kaldırmak için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Gerekirse fiyatlara ayarı biz çekeceğiz" demesinin ardından  olanlar oldu. Erdoğan'ın konuşmasının ardından 5 ilde meyve-sebze hallerine baskın düzenlenmişti. 

Türkiye'nin Ağustos ve Eylül'de haksız, art niyetli, spekülatif saldırılara maruz kaldığını söyleyen Bakan Albayrak, "Ekonominin kırılganlıklarını bilerek 2018'i tecrübe, ders çıkarma ve sistemin bağışıklık düzeyini güçlendirme yılı olarak geride bıraktık. Şimdi kırılganlıkları ortadan kaldırma ve son 5 senedir ertelemek durumunda kaldığımız yapısal dönüşümleri hayata geçirme ve Türkiye'yi üst lige çıkarma zamanı" ifadelerini kullandı.

Albayrak'ın açıklamalarından satır başları ise şu şekilde;

“Şubat-Mart ve ardından Nisan-Mayıs döneminde reel sektörün likidite açısından çok daha rahatladığı, sıkıntılardan büyük ölçüde kurtulmaya başladığı bir döneme şahitlik edeceğiz. Yapısal ve sistemsel dönüşümleri hayata geçirme zamanı. Şubat ayı Ocak'tan bankacılık likiditesi açısından daha iyi bir ay olacak, Mart da Şubat'tan iyi olacak. Tüm paydaşlarımızla bu süreci yönetirken çok daha etkin netice alacağız. Türkiye'nin başını öne eğecek hiçbir sıkıntısı yok. Böyle bir iklimde bile bu reaksiyonu gösterdiğimiz şu tablo, bu yılın her geçen gününde çok daha iyileşecek. Hiç olmadığı kadar yoğun bir iletişim içinde hareket ediyoruz.

"Enflasyonla mücadelede arzu ettiğimiz düşüş sürecini gıda tarafı dışında net bir şekilde ortaya koyduk ve emin adımlarla ilerliyoruz. 2019 yılına da umutlu bir giriş yaptık. Son 20 yılın en yüksek tek ayı geldi gıdada. Gıda tarafının negatif etkisi olmasaydı enflasyon ocakta aylık yüzde -0,43, yıllık yüzde 18.85 olacaktı.

“Enflasyonla mücadele konusunda güçlü tutumumuzu, özellikle gıdada atacağımız adımlarla çok daha güçlendireceğiz.

“2018'de cari açığın milli gelire oranı yüzde 4,7 olarak belirlediğimizden çok daha iyi bir yerde yüzde 4,0'ün altında gerçekleşecek.

“İç borçlanmanın vadesini kısaltırken, değişken faizli senetlerin ihraç miktarını artırdık.

“Son 6 ayda attığımız tüm bu adımlar piyasada çok olumlu karşılandı. Birden fazla reaksiyon ortaya koyan adımları ilk defa çok güçlü ve senkronize bir şekilde atıyoruz. Biz doğru adımları atmaya devam ettikçe, maliye ve para politikalarında uyumlu ve koordineli hareket ettikçe, yapısal reform gündemimizi güçlü adımlarla gerçekleştirdikçe, hem risk primlerinde, hem faizlerde, hem enflasyonda hızlı düşüşler olacak.

“Yurt dışı borçlanma performansımız gayet güçlü bir şekilde devam ediyor.

"Gıda enflasyonu konusunda kısa, orta ve uzun vadeli adımlarımızı atmaya başladık. Fırsatçılıkla hareket eden birilerinin milletimizin sofrasına el uzatmasına izin vermeyeceğiz. Nitekim dün de ifade etti, Cumhurbaşkanımız da ifade etti belediyemizle birlikte kaynağından meyve ve sebzeleri alarak vatandaşımıza sunacağız. Bu konuda orta vadeli uzun vadeli bu Konjonktürü bir daha yaşamamak için kış aylarında sivri biber, domates, patlıcan, İhracatçıya soruyorum. Bu ay sivri biber ne oldu, ihracatçımız bunu mu konuşacak? Türkiye bunu mu konuşacak. Biri oradan stokluyor, biri bilmem ne yapıyor, kimse kusura bakmasın. Yaptığımız araştırmalar bir kısım fırsatçıların Türkiye'nin seçim gündemini de fırsata çevirmek için. Ekonominin siyasetle, siyaset üstü bir akılla bakılarak yönetilmesi gerektiği. Bu fırsatçılık 82 milyonun cebine kast ediyorsa kesinlikle kabul edilebilir bir şey değil. Son bilgiler çok ama çok enteresan şeylerin döndüğünü gösteriyor. Bununla ilgili de en ağır adımlar atılacak. Devletin olduğu ortamda hiçbir sorunun çözümsüz olmadığını vatandaşımız kısa sürede görecek. Değneksiz köy yok. Alacan edecen manipule edecen, yok.

"Hal yasasıyla birlikte tarladan sofraya gelecek. profesyonel dönüşüm süreci gelecek.

"Bu hafta seracılıkla alakalı yeni yatırım ve dönüşüm süre konusunda bir anons yapacağız.

"Ziraat Bankamız tarafından düşük faizli Hazine tarafından sübvanse edilen kredilerle bu süreci ortaya koyacağız."