Arap Baharı döneminde farklı taraflarda yer alan fakat Kasım 2021 itibarıyla Türkiye ile daha yakın ilişkiler kurmaya başlayan BAE sağ gösterip sol vurdu. Abu Dhabi İslam Bankası, Türkiye'ye de yatırımı değerlendirdiklerini fakat Mısır'ın umut vadeden bir pazar olarak bankanın yatırım listesinde kesin olarak yer aldığını söyledi.

Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Arap Baharı'nın ardından oluşan Yeni Ortadoğu'yu etkileyecek yakınlaşmayı 2021'de gerçekleştirmişti. Mısır, Suriye, Libya gibi konularda farklı taraflarda yer alan Türkiye ile BAE ilişkilerinde yeni bir dönemin sinyalleri verilmişti.

İLK OLUMLU TEMAS: TELEFON GÖRÜŞMESİ

Veliaht Prens Muhammed bin Zayed el Nahyan ile Erdoğan'ın Ağustos 2021'de yaptığı telefon görüşmesiyle de bu sinyaller ilerlemiş oldu. Erdoğan ile Muhammed bin Zayed el Nahyan'ın telefon görüşmesi "bölgesel rakipler arasındaki ilişkilerin düzelmesinin bir işareti" görülmüştü.

ERDOĞAN, İLİŞKİLERİN İLERLEME KAYDETTİĞİNİ SÖYLEMİŞTİ

Erdoğan, telefon görüşmesinden iki hafta önce üst düzey bir BAE yetkilisiyle yaptığı görüşme sonrası açıklamasında, iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesinde ilerleme kaydedildiğini söylemişti. Erdoğan ayrıca, bu ilerlemenin Türkiye'de önemli BAE yatırımlarına yol açabileceğini de sözlerine eklemişti.

ANKARA GEZİSİ 'DÖNÜM NOKTASI' OLABİLİRDİ

Telefon görüşmesinin ardından Kasım 2021'de Veliaht Prens Muhammed bin Zayed el Nahyan'ın Ankara gezisi ile "dönüm noktası olabilir" diye yorumlanmıştı. Uluslararası basın ise bu görüşmeyi 'Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, TL'nin değerindeki keskin düşüşün ardından, ülkedeki ekonomik krizin hafiflemesine yardımcı olmak adına yabancı yatırım arayışında olduğu' şeklinde aktarmıştı.

BAE'DEN TERS HAMLE

Türkiye ile BAE arasındaki bu yakınlaşmanın ardından BAE'den ters bir hamle geldi. Abu Dhabi İslam Bankası CEO’su Muhammed Abdül Bary Bloomberg’e verdiği bir röportajda Türkiye’den ziyade Mısır’ın gelecek sunan bir pazar olduğunu söyledi.

Türkiye’nin de değerlendirileceğini fakat bankanın planladığı yatırım listesinde üst sıralarda yer almadığını belirten Abdül Bary, “Mısır’da bir şubemiz var ve bize göre Mısır iyi büyüyen ve umut vadeden bir pazar. Mısır kesinlikle bankanın yatırım seçenekleri arasında yer alıyor” diye ekledi.

Bankanın yatırım yapmayı planladığı alanlar arasında dijital varlıkların da bulunduğunu belirten Abdül Bary, 2022’de Fed’den 5 adet faiz artırımı beklediklerini söyledi.

Kaynak: Karar