Yapılan bir araştırma, kripto para dolandırıcılığında Türkiye’nin dünyada ikinci sırada yer aldığını gözler önüne serdi. Chainalysis şirketi tarafından yayınlanan 2021 kripto suç raporu verilerine göre son 1 yılda 8,6 milyar dolarlık kripto para dolandırıcılığı gerçekleştirildi. Kripto para dolandırıcılarının ataklarına maruz kalan ülkeler sıralamasında ise 1’inci sırada  Fransa, 2’nci sırada Türkiye, 3’üncü sırada İngiltere geliyor.

TÜRKİYE’DE KRİPTO PARA DOLANDIRICILIĞI ARTTI

Raporda  kripto paraların birçok ülkede işlenen suçlarda araç olarak kullanıldığı belirtilirken, Türkiye’de ise kripto para dolandırıcılığı görülmeye başlandığı belirtildi. Özellikle pandemi döneminde kripto paralara yatırım yapan kişiler bazı sitelerde verilen vaatler ile dolandırılıyor veya daha önce karşılaşmadıkları bir tür dolandırma sistemine maruz kalıyorlar.

KULLANICI SAYISINA GÖRE TÜRKİYE AVRUPA’DA 1’İNCİ

Dünya üzerinde nüfusa oranla en çok kripto para kullanan kişi sayısı verilerine göre yüzde 33 ile Nijeryalılar 1’inci sırada gelirken, yüzde 21 ile Vietnamlılar 2’nci sırada, yüzde 20 ile Filipinliler 3’üncü sırada ve yüzde 16 ile Türkiye 4’üncü ve Avrupa’da ise ilk sırada yer alıyor.  16 Nisan’da yayınlanan ve 30 Nisan’dan itibaren yürürlüğe giren düzenleme, kripto paraların herhangi bir ürün ve hizmet karşılığında ödeme yapmak için kullanılmasının ve  para birimini kripto para borsalarına aktarmak için e-para lisanslı platformların aracı olmasının önüne geçmeyi hedefliyor.

Kaynak: Milli Gazete