Türkiye'de artan gıda ve enerji fiyatlarına karşı Cumhurbaşkanı Erdoğan, İngiltere’de yaşanan tedarik krizinin ardından, "Amerika'nın, İngiltere'nin halini görüyorsunuz değil mi? Benzin yok benzin. Almanya'da kuyruklar, Fransa'da kuyruklar, yiyeceklerini bulamıyorlar, Türkiye'de böyle bir sorun yok” diyerek Avrupa'nın bizi kıskandığını söylemişti.

Sık sık Türkiye'nin Avrupa'dan daha ucuz akaryakıt ve enerji kullandığını belirten Erdoğan'ın sözlerinin ardından akaryakıt fiyatının Türkiye'de 3 kat daha pahalı olduğu ortaya çıktı.

AB İstatistik Ofisi (Eurostat) şubat ayı enerji Harmonize Tüketici Fiyatları Endeksi’ne göre, Avrupa’da enerji fiyatlarına ilişkin son veriler, akaryakıt, elektrik ve doğalgazda en çok artışın Türkiye'de olduğunu ortaya koyuyor. Şubat 2022 itibarıyla Türkiye’deki yıllık artış oranı Avrupa Birliği’ndeki (AB) ortalama oranın 3 katını aştı.

Elektrik, doğalgaz ve akaryakıt fiyatlarındaki değişimi gösteren yıllık enerji enflasyonu Şubat 2022’de Türkiye’de yüzde 97 olurken AB’de yüzde 29 oldu. Türkiye’deki enerji enflasyonu AB ortalamasının 3,3 katı.

Türkiye’de enerji fiyatları yüzde 97 ile artarken ikinci sırada yüzde 66 ile Belçika bulunuyor. AB ortalaması yüzde 29 olurken enerji fiyatları Malta’da değişmedi.

Yıllık enerji enflasyonu diğer bazı ülkelerde şöyle oldu:

Hollanda yüzde 52, Yunanistan yüzde 44, Danimarka yüzde 31, Romanya ve Bulgaristan yüzde 23 ve Fransa ile Almanya yüzde 22.

Öte yandan akaryakıt fiyatları Şubat 2020 itibariyle son 1 yılda Türkiye’de yüzde 131 yükseldi. Aynı dönemde AB’deki enflasyon ise yüzde 27’de kaldı. Buna göre, Türkiye’de akaryakıt fiyatlarındaki yıllık artış AB’nin 4,9 katı oldu.

Diğer bazı ülkelerde akaryakıt fiyatlarındaki artış oranı ise şöyle oldu: İrlanda yüzde 36, Belçika, Lüksemburg ve İsveç’te yüzde 35, İspanya, Yunanistan ve Almanya’da yüzde 29.