Yaşanan ekonomik kriz ve salgın nedeniyle vatandaşlar AVM'lere giremiyor. Beş yerli müşterinin alacağı ürünü bir turistin aldığı dükkanlar borçlarını ödeyemeyince kapandı ve binaları büyük oranda 'Hayalet AVM'ye dönüştü.da Büyük yatırımlarla inşa edilen ve açılan binaların doluluk oranı yüzde 50'lerin altına gerileyince adeta hayalet AVM'lere döndüler.

Türkiye'nin her yerinde açılan ve bir dönemin en önemli yatırım araçlarından olan Alışveriş Merkezleri (AVM) son yıllarda büyü bir değer kaybı yaşıyor. Salgın nedeniyle vatandaşların uğramaktan kaçındığı AVM'lere bir darbe de ekonomik kriz vurdu.

Gerekli değişiklikleri yaparak kendini yenileyemeyen onlarca alışveriş merkezinde doluluk oranları yüzde 50'nin altına gerilerken, İstanbul'da sayısı 20'yi bulan yapılar adeta hayalet AVM'lere dönüştü.

BORÇLARI ÖDEYEMEYİP BATTILAR

Dünya'dan Yener Karadeniz'in haberinde, hayalet AVM'lere dönüşen çok sayıda binanın borçlarını ödeyemediği gerekçesiyle bankalara devredildiği kaydedildi.

Buna göre, hayalet AVM’lere dönüşen yapılar arasında ise Metrocity’den Novada’ya, Beylicium’dan Prestige Moll’a, Airport Outlet Center’dan Galeria’ya, Bayrampaşa Axis’ten Sapphir'e kadar onlarca AVM bulunuyor.

5 TÜRK BİR TURİST ETMİYOR!

Her gün milyonlarca ziyaretçi ağırlayan AVM'lerin bu noktaya gelmesinde en önemli ise şüphesiz ekonomik kriz.

Geçmişte çok hızlı ve kontrolsüzce yapılan yatırımlar salgının gelmesiyle altüst oldu.

KDM Alışveriş Merkezleri Kiralama ve Yönetim Danışmanlık Kurucusu Murat İzci, bin kişiye düşen AVM sayısının AB’de 206 metrekare iken bu rakamın Türkiye’de 162,5 seviyesinde olduğunu belirterek, “Biz AB’nin 4’te 1’i kadar kazanıp 4’te 3’ü kadar AVM’ye ev sahipliği yapıyoruz. Bugüne kadar bu açığı turistler kapattı. Ama salgında o da düştü” dedi.

İzci’nin verdiği bilgilere göre salgın öncesinde bir turist 10 yerli kadar alıveriş yaparken şu an bu rakam 5’e geriledi.

Yani eskiden 10 yerli müşterinin alacağını bir turist alıyordu. Salgın sonrası bu sayının 5'e 1'e düşmesi AVM'lerin krizini derinleştirdi.