Son yaşanan gelişmelerden sonra dolar kuru 6.1570 lira seviyesine kadar çıktı. Merkez Bankası bu sert hareketlerin önüne geçmek istese de yeterince başarılı olamadı. Türkiye’nin en önde gelen ekonomistlerinden Atiila Yeşilada ise yapmış olduğu açıklamada dolar kuruna yapılan müdahalelerin  gereksiz ve nafile olduğunu söyledi.

Haftalardır yükseliş eğiliminde olan dolar kuru, Merkez Bankası’nın tüm müdahalelerine rağmen 6 lira bandını aştı. Dolar kuru, koronavirüsün dünya piyasalarına etkisi, Merkez Bankası’nın faiz indirim kararları ve İdlip’ten gelen sıcak temas haberleriyle birlikte 6.1570 lira seviyelerine kadar yükseldi.

Merkez Bankası, kamu bankaları aracılığıyla piyasaya döviz sürerek dolar kurunu belli bir seviyede tutmak istese de bu konuda başarılı olamadığı görüldü.

Merkez Bankası’nın dolar kuruna olan müdahalesini youtube kanalında yorumlayan ünlü ekonomist Atilla Yeşilada bir takım uyarılarda bulundu. Yeşilada “Dövizcikler eriyip gidiyor” başlıklı videosunda Merkez Bankası’nın dolar kuıruna olan müdahalesinin gereksiz ve nafile olduğunu ifade ederken, ekonomi ve finansal piyasalarda ilerde yaşanacak çok sert sarsıntılara da zemin hazırladığını öne sürdü.

Atilla Yeşilada konuyla ilgili şöyle konuştu:

“Sene başından bu yana aralıksız kamu bankaları döviz satarak, Türk Lirasını desteklemeye çalışıyorlar. Normalde böyle bir çabanın yatsıncak bir tarafı olamaz. Merkez Bankası bir para biriminin gerçek değerinden aşırı saptığını düşünürse müdahale ederse buna bir şey demem. Ama Türkiye’deki durum bu değil. Türkiye’de Türk Lirası’na karşı yabancı parların değer kazanması için çok makul nedenler var”

“DOLAR KURUNA MÜDAHALE ETMENİN ANLAMI YOK”

“Türkiye ekonomisinin temellerinin sarsılmasından kaynaklanan bir devalüasyon yaşamıyoruz. Algılamadan, psikolojik faktörlerden bir takım tehlikelerin kısa vadeli yansımalarından dolayı Türk Lirası değer kaybediyor. Buna müdahale etmenin hiçbir anlamı yok. Çünkü mani olamazsınız. Kurttan korkmuş bizon sürüsünün önünde tek başına duruyorsunuz”

Yeşilada konuşmasında Merkez Bankası’nın dolar kuruna olan müdahalesinin gereksiz olduğunu ifade ederken yapılan bu müdahale sonucunda dolar kurunun düşmeyeceği gibi aynı zamanda Merkez Bankası’nın net rezervinin de boş yere harcandığını belirtti.