Uygulanan yanlış politikalardan dolayı Türkiye hayvancılıkta ithalata bağımlı hale gelirken, aşırı ithalattan dolayı depolarda biriken etlere de müşteri aranmaya devam ediliyor.

Yem maliyetlerine bir çözüm bulunamadığı için yapılan ithalatın, et fiyatlarına da olumlu bir yansıması olmuyor. Ülke hayvancılık sektörü böyle bir çelişki yaşarken, Türkiye’nin önde gelen et firmalarından olan ETÇİİ firması, önemli bir ihracat başarısına imza atıyor. Eti terzi usulüyle işleyerek katma değerli bir hale getiren ETÇİİ firması, bu etin kilosunu hiç zorlanmadan 25 dolardan ihraç ediyor. ETÇİİ firmasının Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Arslan, Marmara Bölgesi’nde yetişen ve lezzetli etiyle bilinen Kıvırcık cinsi kuzuların etlerini terzi usulüyle işleyerek Kuveyt, Umman ve Irak’a kilosu 25 dolardan ihraç edildiğini bildirerek, “Biz ete değer katıyoruz. Çok güzel bir şekilde parçalıyoruz, terzi usulüyle adeta el emeği göz nuru dediğimiz bir yapıda işliyoruz, paketleyip dondurup ihraç ediyoruz” dedi.

AVUSTRALYA’DAN 5 DOLARA ALIYORLAR

Kuveyt’in Türkiye’den 25 dolardan aldığı etin benzerini Avustralya’dan 5 dolara aldığını anımsatan Arslan, “en önemlisi bizim burada ürüne katma değer sağlamamız” dedi. Yıllık ihracatlarının 1,5 milyon dolar olduğunu dile getiren Arslan, Bursa’da yaptıkları ve 2018 yılında hizmete giren et entegre tesisi ile ihracat hedeflerini daha büyüteceklerini kaydetti. Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, Bursa bölgesindeki birlik başkanlarıyla birlikte ETÇİİ firmasının Bursa’da yaptığı et entegre tesisinde incelemelerde bulundu. Tesisin önemine işaret eden Tunç, besicilerin yetiştirdikleri hayvanları bu tesiste güvenle kestirebileceklerini kaydetti. Et entegre tesisinde günlük 450 baş büyükbaş, 3 bin 180 küçükbaş hayvan aynı gün kesilip, parçalanarak paketlenebiliyor.

Kaynak: Milli Gazete / saadettin İnan