Asgari Ücret Tespit Komisyonu üçüncü toplantısından da uzlaşma çıkmadı.  Asgari ücrete enflasyonun üzerinde zam yapılarak düzeltme geleceği beklentisi ile TL4,000 olarak telaffuz edilen rakamlar bu toplantıda yerini hayal kırıklığına bıraktı.

Toplantıda TİSK 3 bin 100 lira gibi bir rakam telaffuz edince, işçi kanadı bu rakama olumsuz yanıt verdi.  Aralık ortasında tamamlanacağı düşünülen pazarlıkların karar aşamasına ne zaman geleceği de şimdilik belirsiz.

Dünya Gazetesi’nin bildirdiğine göre, 3 saat süren toplantının ardından ilk açıklamayı komisyon başkanlığını yürüten Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder yaptı.

Önder, Hacettepe Üniversitesi tarafından verilen parametrelerle rakamları karşılaştırdıklarını belirterek, TL2,979 ile TL3,567 arasında bir rakamın ortaya çıktığını bildirdi. Bu aşamada TİSK’in TL3,100 civarında bir rakamı doğru bulduğunu söyleyen Önder, buna karşılık TÜRK-İŞ’in TL3,900 liranın altına düşülmeyeceğini belirttiğini kaydetti.

Toplantıya TÜRK-İŞ adına katılan Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, asgari ücretli çalışanların sıkıntılarının giderilmesini istediklerini ancak aynı noktada olmadıklarını söyledi.

Uzlaşmazlıkların giderilemediğini dile getiren Irgat, kurda aşırı artış olduğunu, büyümeden refah payı istediklerini bildirdi. Irgat, “Geldiğimiz nokta itibarıyla vaad edilen, çalışanların refah seviyesinin artacağı asgari ücreti henüz bulamadık” ifadelerini kullandı.

Irgat, asgari ücret için dikkate alınan enflasyonun verisinde asgari ücretlilerin en çok kullandığı, gıda, doğalgaz, kira, elektrik, ulaşım, eğitim gibi kalemlerde enflasyonun %52’den fazla arttığını anlattı.

TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç ise TÜİK parametreleri doğrulusunda hesap yapıldığını ancak kendilerinin TL3,160 gibi bir tekliflerinin olmadığını bildirdi. Yılsonu enflasyonunun aşağı yukarı belli olduğunu vurgulayan Koç, ekim ayından bu yana asgari ücretlilerin enflasyona ezdirilmeyeceğini söylediklerini hatırlattı. Koç, “Önerilmiş rakam olmadı, enflasyona karşı korunacak. Enflasyon açıklayan farklı kurumlar var ama biz TÜİK’i esas almak durumundayız” şeklinde konuştu.

Akansel Koç; dengeli, adil ve doğru asgari ücret tespit etmeyi umduklarını aktardı.

TİSK ile TÜRK-İŞ 3 konuda uzlaştı

Öte yandan Akansel Koç, TÜRK-İŞ ile “Asgari ücretteki işçi primlerinden de 5 puanlık indirim yapılması (işveren payında olduğu gibi), gelir vergisi birinci diliminin yıllık brüt asgari ücrete eşitlenmesi ve asgari ücret işveren desteğinin toplu sözleşmeleri işyerlerinde yüzde 6, diğerlerinde yüzde 3 olarak belirlenmesi”  olmak üzere 3 konuda uzlaşmaya vardıklarını söyledi.

Dünya Gazetesi