2022 yılında uygulanacak asgari ücret Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün yaptığı açıklamayla belli oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan 2 bin 820 TL'lik asgari ücretin yüzde 50 artışla 4 bin 253 TL olacağını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan aynı zamanda 450 TL'lik asgari ücretliden gelir vergisi ve damga vergisinin alınmayacağını söyledi. Yapılan açıklamanın ardından asgari ücretliye vergi desteği için getirilen Asgari Geçim İndiriminin (AGİ) de ortadan kalktığı öne sürüldü. 

Asgari Ücret ne kadar oldu? Asgari Geçim İndirimi (AGİ) kalktı mı? AGİ'yi kimler alacak? AGİ hesaplaması nasıl yapılacak? Tüm soruların ayrıntıları belli oldu.

1 Ocak 2022'den itibaren 2 bin 820 TL'lik asgari ücret yüzde 50 zamlanarak net 4 bin 253 lira 40 kuruşa yükseldi. 2021 yılı asgari ücretine göre bin 427 lira 50 kuruş zam yapılmış oldu. Asgari ücretteki gelir ve damga vergisi de kaldırıldı. Böylelikle tüm asgari ücretliler 'apartman görevlileri' için uygulanan vergisiz asgari ücret sistemine geçmiş oldu.

Apartman görevlilerinin brüt asgari ücretinden sadece  SGK primi ve işsizlik sigorta fonu primi kesiliyor. Vergi kesintisi yapılmıyor. Dolayısıyla vergi iadesi şeklinde uygulanan Asgari Geçim İndirimi de gerçekleşmiyor. Yani vergi alınmadığı için iadesi de olmuyor.

BEKAR İŞÇİ İÇİN AGİ YOK

Gelir vergisi olmadığı için Asgari Geçim İndirimi yani vergi iadesi de bekar işçi için yapılan hesaplamada kullanılmıyor. Apartman görevlileri için uygulanan asgari ücret hesabında da vergi ve AGİ bulunmuyor. Bu sistem uygulandığında tüm asgari ücretle çalışanların 4.253,40 TL olan net asgari ücreti alması söz konusu olacak. Böylece çalışanlar vergi ödemeyecek, vergiden düşülen ve iade edilen bölüm olan AGİ de olmayacak.

ÇOCUK İLAVESİ OLURSA

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın asgari ücret açıklaması sırasında "Çalışanın evli olmasına ve çocuk sayışanı göre bu rakam daha da artacaktır" cümlesi üzerine evli ve çocuk sahibi işçiler için uygulanan asgari ücrette bekar işçi için hesaplanan AGİ üzerindeki rakam maaşa eklenmesi gündeme geldi.

Takvim yazarı Faruk Erdem'in açıklamalarına göre işçilere evli ve çocuk sayısına göre bekar işçi için hesaplanan AGİ çıkartıldıktan sonra kalan kısmın eklenmesi gündeme gelebilecek.

Bu durumda 56 lira ile 262 lira arısında bir çocuk eş yardımı yapılması gündeme gelebilecek.

YÜKSEK MAAŞ ALANLAR NE OLACAK?

Yüksek maaş alanlar için de vergi konusu gündeme geldi. Asgari ücretten vergi kalktığı için tüm çalışanların maaşlarındaki asgari ücret kadar olan kısımdan vergi alınmaması bekleniyor. Bu durumda asgari ücret üzerinde maaş alanların asgari ücretin üzerindeki maaşlarından vergi alınacak ve bu miktar üzerinden Asgari Geçim İndirimi yani vergi iadesi uygulanacak. Yüksek maaş alanlar için de vergi desteği olması işverenleri rahatlatacak. Böylece tüm çalışanları için asgari ücret kadar kısımdan vergi ödememiş olunacak.

Kaynak: Milli Gazete