Yılın son ayı gelmesiyle birlikte milyonlarca işçiyi doğrudan dolaylı olarak tüm Türkiye'yi yakından ilgilendiren asgari ücret görüşmeleri başladı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu bu hafta içinde ilk toplantısını gerçekleştirdi. Toplantı sonrasında 2022 asgari ücret beklentisi gündemden düşmüyor. Asgari ücretin ne olacağına ilişkin rakamlar gelmeye devam ederken ADAMOR anket şirketinden asgari ücrete ilişkin anket sonucu açıklandı. Ankete göre asgari ücretin en az 5 bin TL olması istendi. 

ARAŞTIRMA KASIM AYINDA YAPILDI

ADAMOR, Türkiye Endeksi Kasım 2021 Gündem Araştırması’nın “asgari ücret” sonuçlarını açıkladı. Türkiye’de yaşayan vatandaşların ülke gündemine ilişkin düşüncelerini tespit etmek amacıyla ADAMOR Toplum Araştırmaları Merkezi tarafından 16-23 Kasım 2021 tarihleri arasında yaptığı araştırmada, 1642 katılımcıya asgari ücretin kaç TL olması gerektiği soruldu. Araştırmaya göre, vatandaşların yüzde 34’ü asgari ücretin 5 bin TL olması gerektiğini istendi.

ASGARİ ÜCRET 5 BİN TL OLSUN

“Türkiye’nin mevut ekonomik durumunu düşündüğünüzde sizce asgari ücret kaç TL olmalıdır?” sorusuna vatandaşların yüzde 34’ü asgari ücretin 5 bin TL olması gerektiğini belirtirken, asgari ücretin 4 bin TL ve altında olması gerektiğini düşünenlerinin oranı ise yüzde 32 olarak belirlendi. 4 bin 500 TL civarında olması gerektiğini söyleyenlerin oranı yüzde 15 olurken, 5 bin 500 TL ve üzerinde olması gerektiğini söyleyenlerin oranı yüzde 18,7 olarak tespit edildi.

Öte yandan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, çarşamba günü gerçekleştirilen Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısı öncesinde bakanlık tarafından gerçekleştirilen anket sonuçlarını açıkladı. Ankette kamuoyunda oluşan beklentinin 3.500 TL ile 3.750 TL arasında olduğu ilan edildi.  Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın doktorlara ve öğretmenlere yönelik maaş zammı açıklamalarının ardından bu beklenti 4000 TL'nin üstüne çıktı.