Merkez Bankası'nın PPK toplantısı kararı sonrasında dolar kuru 15,61 TL'ye çıkarak rekor tazeledi. Dolar kurunun 16 TL'ye çıkması sonrasında AK Partili bir vekilin "Dolar gerekirse 20 lira olsun, ama orada dursun” dediği ortaya çıktı.

AK Parti iktidarına ceza hukukuna ilişkin yasal düzenlemelerde danışmanlık yapan Prof. Dr. İzzet Özgenç’in “Ekonomik OHAL’e hazırlıklı olunması” yönündeki sosyal medya paylaşımı tartışması muhalefetin yanı sıra AKP’de de “ciddiyetsiz” bulunuyor. “Ekonomik OHAL” önerisi, AK Partide tepkiye yol açtı.

‘DOLAR 20 TL OLSUN AMA ORADA DURSUN‘

Son dönemde AKP milletvekillerinin sık ziyaret ettiği yerlerin başında organize sanayi bölgeleri (OSB) geliyor. Buradan aldıkları izlenimler, parti yönetimi ve hükümet üyeleriyle paylaşılıyor.

Cumhuriyette yer alan habere göre birçok AKP milletvekiline göre OSB’lerde yatırım iştahı yüksek ve fabrikalar daha çok istihdama kapısını açık tutuyor.

Meclis kulisinde sohbet ettiğimiz bir milletvekili, sahadan izlenimlerini “İki fabrikayı ziyaret ettim, ikisi de mevcut iş alanını genişlettiğini anlattı. İsterse 10 bin kişi gelsin buyursun, çalışsın, diyor. Öyle fabrikaların kapandığı, istihdam alanlarının tamamen yok olduğu bir ortam yok ki Türkiye’de OHAL ilan edilsin” diye anlattı.

Ancak her şeyin “güllük gülistanlık olmadığı” gıdadan, inşaat sektörüne, temel ihtiyaç maddelerine kadar hemen her alandaki fiyat artışı ile “öngörülemez döviz kuru”nun üretim sektörünü tedirgin ettiğine dikkat çeken aynı milletvekili, bir işletme sahibinin kendisine “Dolar gerekirse 20 lira olsun, ama orada dursun” sözlerini aktararak, en önemli sıkıntının “belirsizlik” olduğuna işaret etti.

AKP kulislerinde döviz kurlarında ciddi bir düşüş beklemiyor; tersine bir süre sonra, yüksek kura alışılacağı, “Ayakkabı ilk başta sıkar ama sonra genişler ve ayak alışır” sözleriyle ifade ediliyor. Ancak ekonomi programının olumlu sonuçları görülmeye başladıkça dalgalanmanın duracağı görüşü savunuluyor.