Rusya- Ukrayna savaşı Türkiye’de ayçiçek yağında arz sorununu başlattı. Alınan kararla Ayçiçek yağı ihracatında kısıtlamaya gidilmişti. Ancak bugün alınan karar ile ayçiçek yağı arzında daha da daralmaya gidilmesi sonrası Ayçiçek yağı ihracatına tamamen yasak getirildi. Ayçiçek yağının yanı sıra soya yağı, ayçiçeği tohumu, aspir, pamuk tohumu yağları, rep, kolza ve hardal yağı, mısır yağı ve margarin ihracatı da durdurulduğu açıklandı.

Dünya gazetesinden Mehmet Hanifi Gülel'in haberine göre, Ticaret Bakanlığı’nın 27 Ocak’ta Resmi Gazete’de yayımladığı ‘Bazı Tarım Ürünlerinin İhracatına İlişkin Tebliğ’i kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığınca arzında sıkıntılar yaşanan başta ayçiçeği yağı olmak üzere diğer yağ ürünlerinin de ihracatı tamamen yasaklandı. Tebliğ kapsamında daha önce daha zeytinyağı, kırımızı mercimek ve fasulyeye ürünleri ihracatı da yasalanmıştı.

AZAK DENİZİ'NDE RUSYA'NIN BEKLETİĞİ AYÇİÇEKYAĞI YÜKLÜ GEMİLER HAREKETE GEÇTİ

Sektör temsilcilerinden edinilen bilgilere göre, Azak Denizi’nde bekleyen Türk gemileri harekete geçti. Rus tarafından gemilerde yapılan kontrollerden sonra gemilere izin verildiğini belirten sektör temsilcileri, bu tüm bu gelişmelere rağmen Kerç Boğazı’ndan henüz geçen gemilerin olmadığını ifade ediyor.

İhracat yasağı getirilen ürünler

-Soya yağı ve fraksiyonları (Sadece gıda amaçlı ihracat başvuruları)

-Ayçiçeği tohumu, aspir veya pamuk tohumu yağları ve bunların fraksiyonları

-Rep, kolza ve hardal yağı ve bunların fraksiyonları

-Mısır yağı ve fraksiyonları

-Margarin