St. Louis FED Başkanı James Bullard, özellikle dolara bağlı gelişmelerden fazlasıyla etkilenen Türkiye ekonomisi için de çok önemli bir konu olan FED faziyle ilgili çeşitli açıklamalarda bulundu.

Bullard enflasyonla mücadele amacıyla politika faizinin yüzde 3.5 civarında olması gerektiğini belirtti.

Bullard Missouri Üniversitesi'nin etkinliğinde yaptığı konuşmada mevcut Fed politikasının yaklaşık 300 baz puan kadar düşük seviyede olduğunu ve Fed'in getiri eğrinin gerisinde olduğunu söyledi.

ABD Merkez Bankası  Mart ayı toplantısında politika faizini 25 baz puan artırmış, Bullard 50 baz puan artış yönünde oy kullanmıştı.

Dün 15-16 Mart toplantısına ait tutanaklar, birçok Fed üyesinin de 50 baz puanlık artışından yana olduğunu ancak  Ukrayna riski nedeniyle daha küçük montanlı artışı desteklediğini gösterdi. Tutanaklarda, birçok yetkilinin bir ya da daha fazla 50 baz puanlık artışın garanti olduğu yönünde fikir belirttiği de görüldü.

Bullard büyümenin yavaşlayacağını ancak ilk çeyrekte zayıf büyümeye ve  Rusya'nın Ukrayna işgaline rağmen 2022'yi yüzde 2.8 civarında tamamlayacağı, işsizlik oranının da bu sene yüzde 3'e düşebileceği öngörüsünü paylaştı.

Bullard Fed sıkılaştırmanın piyasalarda fiyatlandığını ve 2 yıl vadeli Hazine getirisinin yüzde 2.45’te, olması gerekebilecek seviyeden 1 yüzde puan aşağıda seyrettiğine dikkat çekerek “Bu Fed’in, sözlü yönlendirmesini hayata geçirmek için faiz artırmak zorunda kalsa bile, çok da eğrinin gerisinde kalmadığına işaret ediyor” dedi.

Bullard ayrıca getiri eğrisini dikkate alan piyasa bazlı resesyon sinyalinin ciddiye alınması gerektiğini ifade etti.