Hazine ve Maliye Bakanlığı, döviz ihtiyacını karşılamak için uluslararası finans çevrelerinde önemli bir etkiye sahip 3 yabancı bankaya dolar borçlanması için tahvil ihracı yetkisi verdi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, döviz ihtiyacını karşılamak ve uzun vadeli dış borçlanma yapmak için 'Goldman Sachs, HSBC ve JP Morgan'a tahvil ihracı yetkisi verdi.

'Goldman Sachs, HSBC ve JP Morgan' gibi uluslararası piyasalarda önemli bir etkiye sahip bu üç finans kuruluşuna dolar cinsinden tahvil ihracı yetkisi veren Hazine ve Maliye Bakanlığı, şu açıklamayı yaptı:

"Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2019 yılı dış finansman programı çerçevesinde Dolar cinsinden 2024 vadeli bir tahvil ihracı gerçekleştirmek üzere bugün Goldman Sachs, HSBC ve JP Morgan’a yetki vermiştir."

Öte yandan tahvil ihraç yetkisi ile planlanan dış borçlanmanın faiz oranı aralığına ilişkin herhangi bir bilgi paylaşılmazken bu tür borçlanmalarda yüksek faiz kaçınılmaz olarak görülüyor.

AKP HÜKÜMETİ BU YETKİYİ VERMEKLE EKONOMİDE NEYİ HEDEFLİYOR?

Yabancı bankalara tahvil ihracı yetkisi verilmesi üzerinden dış sağlayıcılardan döviz ihtiyacını karşılamak isteyen Hazine ve Maliye Bakanlığı, nakit ihtiyacını iç borçlanma üzerinden sağlamak istediğinde iç borçlanma faiz oranlarının düşürülmesi amacıyla yabancı bankalara bu yetkiyi vererek önemli bir hamle yaptığı düşünülüyor.

Böylece nakit sıkıntısını dış borçlanma üzerinden gidermek isteyen Hazine ve Maliye Bakanlığı, iç piyasadaki borç verebilecek unsurlara da bu şekilde mesaj vermiş oluyor.

Ayrıca Bakanlık, yabancı bankalara verilen tahvil ihracı yetkisiyle iç piyasada bulunan döviz arzını borç olarak kullanmak istemeyerek söz konusu kararıyla faizleri de düşürme niyeti taşıdığı düşünülüyor.

Diğer taraftan uzun vadeli bu tür borçlanmalar, Türkiye'yi kur riskine sokabileceğine ilişkin olumsuzluklarla da karşı karşıya bırakabilir.

AKP SORUNLARI HALI ALTINA SÜPÜRÜYOR

Borca dayalı para politikasından kaynaklı bu ekonomik olumsuzluklar, üretim ekonomine geçmek istemeyen ve borca dayalı para sisteminde ısrar eden AKP hükümetinin yanlış politikalarının sonucu olarak Türkiye'yi büyük bir borçlanma üzerinden derin krizlere maruz bırakıyor.

Aynı şekilde AKP hükümeti, gerek iç gerek dış borçlanmalarla sorunları çözmek yerine sorunları ileri bir tarihe öteleme gayreti gösterirken AKP'nin ekonomideki bu tür uygulamaları Türkiye'de açlık ve yoksulluk sorunlarının artmasına yol açmaya devam ediyor.

Kaynak: Milli Gazete