Uygulanan yanlış tarım politikalarından dolayı Türkiye, üretimde en kuvvetli olduğu şekeri de ithal etmeye başladı. Bu yıl özellikle Türkşeker’in izlediği yanlış fiyat politikasından dolayı ülke göz göre göre şeker krizine sürüklenmişti. Türkşeker’in artan girdi maliyetleri ve kur artışlarına rağmen şeker fiyatlarında artışa gitmemesi, buna karşılık özel ve kooperatif fabrikaların şeker fiyatlarına yüksek oranda zam yapması, piyasadaki bütün dengeleri altüst etmişti.

FİYATLAR ARTACAK BEKLENTİSİ İLE İHTİYACIN ÜZERİNDE ŞEKER SATILDI

Türkşeker, piyasa şartlarına uygun satış ve fiyat politikası uygulamadığı için firmaları ihtiyacının üstünde yüksek tonajlı şeker alımına yöneltirken bu da ülkede şeker arz sorununu gündeme getirdi. Tarım ve Orman Bakanlığı, Milli Gazete’nin konuyla ilgili uyarılarına ise haftalarca kulak tıkarken, sonunda çözüm olarak ithalata karar verildi.

TÜRKŞEKER DEVLETİN ŞEKERİNİ TÜRKŞEKER TARIM ÜZERİNDEN SATTIĞI İÇİN CİDDİ BİR DENETİM SORUNUNU GÜNDEME GETİRMİŞTİ!

Diğer yandan Türkşeker’in şeker satışını TÜRKŞEKER Tarım üzerinden yapması ciddi bir denetim sorununu gündeme getirirken, şeker fiyatları artmadan önce bazı firmalara yüklü satışların yapıldığı iddiaları da şekerdeki vurgun iddialarını gündeme getirmişti. Ankara'daki İyiGün Gross’un deposundan çekilen tonlarca şeker görüntüsü de bu iddiaların sorgulanmasına neden olmuştu.

İyiGün GROSS VE TÜRKŞEKER SKANDAL GÖRÜNTÜLERE SESSİZ KALDI!

İyiGün Gross ve TÜRKŞEKER, ortaya çıkan skandal görüntüler sonrasında derin bir sessizliğe bürünmesi ve konuyla ilgili olarak kamuoyuna hiçbir açıklama yapmamaları manidar bulunmuştu.

400 BİN TON ŞEKER İTHALATI İÇİN TARİFE KONTENJANI AÇILDI

Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, 400 bin ton şeker ithalatı için tarife kontenjanı açılırken, konuyla ilgili Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi geçtiğimiz günlerde yayınlanmıştı. Şeker ithal etmek için bir çok firma başvururken, özellikle 6 firma ile ilgili işlemlerin tamamlandığı ve Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünün önünde imzada beklediği öğrenildi. Şeker ithalatı için izin verilecek 6 firmanın yanında Türkiye Tarım, Gıda, Hayvancılık ve Arıcılık Federasyonu (TAHAP) da bulunuyor. TAHAP, geçtiğimiz günlerde, arıcı üyelerinin besleme şeker ihtiyacını karşılamak üzere şeker ithalatının yapılması için Ticaret Bakanlığına başvuru yapacağını açıklamıştı.