Danıştay 8’inci Daire’nin ‘Andımız’ın tekrar okutulmasına dönük kararının zamanlaması dikkat çekti. 5 yıl önce başlayan hukuki sürecin bugüne kadar neticelendirilememesi ise manidar bulundu.


Havada siyasetin koktuğu söz konusu karara toplumun farklı kesimlerinden tepkiler de geldi. MEB, hukuki sürecin devam ettiğini söylerken Adalet Bakanı Gül ise açıktan karara tepki gösterdi.

Danıştay’ın 2013 yılında kaldırılan ‘Andımız’ ile ilgili kararın zamanlaması dikkat çekti. Siyasi havayı soluyan yargıçlar, yıllar önce başlayan davayı uzatarak, adeta siyasi havanın değişmesini bekledi! Türk Eğitim-Sen, ilkokullarda okunan ‘And’ın 8 Ekim 2013 tarihinde kaldırılmasından sonra yüksek yargıya başvurmuştu. Danıştay’ın ise aradan 5 yıl geçtikten sonra “Andın kaldırılması hukuksal temellere dayanmıyor” gerekçesiyle iptal etmesi manidar bulundu!

5 YIL SONRA KARARIN VERİLMESİ MANİDAR BULUNDU


Danıştay 8. Dairesi, ilköğretim okullarında öğrenciler tarafından hep bir ağızdan okunan “Öğrenci Andı”nı kaldıran yönetmelik hükmünü iptal etti. Hatırlanacağı üzere Türk Eğitim-Sen, Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nin “Öğrenci Andı” başlıklı 12’nci maddesini yürürlükten kaldıran düzenlemenin iptali istemiyle Danıştay’da dava açtı. Danıştay 8. Dairesi’nin oyçokluğuyla aldığı kararda, “Öğrenci Andı” başlıklı yönetmelik maddesinin, 8 Ekim 2013 tarihli Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’in 1’inci maddesiyle kaldırıldığı hatırlatıldı. Danıştay’ın kararı vermek için 5 yıl beklemesi, siyasi havanın değişmesinin beklendiği olarak yorumlandı.

 

SİYASİ HAVAYA GÖRE KARAR!


Bilindiği üzere en baştan beri ‘Andımız’ın kaldırılmasına AK Parti’nin ittifak ortağı MHP başta olmak üzere, CHP ve mevcut durumda ise İyi Parti karşı çıkıyor. 2013 yılında AK Parti’nin tek başına güçlü olduğu dönemde böyle bir kararı vermekten kaçınan Danıştay, hem yerel seçimlerin yaklaşması hem de MHP’nin ittifak ortağı olmasından doğan siyasi havayı adeta fırsata çevirdi. Danıştay’ın ‘Andımız’ın kaldırılmasını iptal eden kararını tam da bu dönemde vermesi ise ‘Siyasi havaya göre karar’ olarak yorumlandı.

ÖĞDER BAŞKANI SÜRÜCÜ DE TEPKİ GÖSTERDİ


Karara ilişkin gazetemize bir açıklama yapan ÖĞ-DER Genel Başkanı Hamdi Sürücü ise alınan karara tepki göstererek Danıştay 8’inci Daire’nin böyle bir yetkisi olmadığını söyledi.  Sürücü, söz konusu metnin eğitim sistemine bir katkısı olmadığına da değinerek, “Andımız okullarda okutulurken eğitim sistemine ne faydası oldu da kaldırılırken eğitim sistemi kaybetsin” diye açıklamada bulundu.

İKİ BAKANDAN ‘AND’ TEPKİSİ


Danıştay’ın iptal kararına toplumun farklı kesimlerinden sesler yükselirken, ilk tepki ise iktidar kanadından geldi. Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı ve Adalet eski Bakanı Bekir Bozdağ, “Danıştay anayasa ve yasayı alenen çiğnemiştir” derken, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ise tepkisini şu tweet’lerle paylaştı: “Yargı kararları ihtilaf çıkarmaz, ihtilafları giderir. Bunun yolu Anayasa’ya sadakatten, her organın kendi meşru sınırları içinde kalmasından geçer. Anayasamıza göre Danıştay, yerindelik denetimi yapamaz, idarenin yerine geçerek karar veremez. Bir yürütme tasarrufunun bilimsel temelini sorgulamak da yargının anayasal konumunu, kabiliyetini aşar. Adeta idarenin yerine geçerek işlem tesis eden Danıştay 8. Dairesi’nin öğrenci andına ilişkin kararı, maalesef bu ölçüleri karşılamaktan uzak kalmıştır.”

 

MEB: HUKUKİ SÜREÇ DEVAM ETMEKTEDİR


Danıştay’ın ‘and’ kararına karşı uzun süre sessizliğini koruyan Milli Eğitim Bakanlığı ise öğlenden sonra kısa bir açıklama geçerek, “Söz konusu karar henüz kesinleşmemiştir. Hukuki süreç devam etmektedir” dedi.

Milli Gazete