AK Parti iktidarında eğitimin bütçesi nasıl eridi?



Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden eğitim yatırımlarınaa ayrılan pay, AKP iktidarı döneminde sürekli azalma eğilimi gösterdi.


AK P’arti'den çeşitli zamanlarda gelen açıklamalar, eğitim bütçesinin giderek artırıldığı halüsinasyonuna yol açsa da, rakamlar bunu yalanlıyor. Yani Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden eğitim yatırımlarınaa ayrılan pay, AKP iktidarı döneminde sürekli azalma eğilimi gösterdi.

Mektepli Gazete’nin haberine göre; Milli Eğitim Bakanlığı’nın bütçesindeki değişimler şöyle:

* AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılında MEB bütçesinden eğitim yatırımlarına ayrılan pay % 17,18 iken, 2019 yılı itibariyle bu oranın % 4,88’e geriletilmesi öngörüldü.

* 2019 yılı için MEB bütçesinin 113 milyar 813 milyon TL olması planlandı. MEB bütçesinin yüzde 72’si personel giderleri, yüzde 11’i sosyal güvenlik devlet primi giderleri olmak üzere, toplamda yüzde 83’ü doğrudan doğruya personel harcamaları için kullanılıyor.

* Eğitim bütçesi yıllar içinde rakamsal olarak artıyor gibi görünse de personel giderlerinin bütçenin %83’ünü kapsaması, eşit eğitim imkânına erişmeyi engelleyecek önemli bir faktör olarak ortaya çıkıyor.



Ak Parti’den çeşitli zamanlarda gelen açıklamalar, eğitim bütçesinin giderek artırıldığı halüsinasyonuna yol açsa da, rakamlar bunu yalanlıyor. Yani Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden yatırımlara ayrılan pay, Ak Parti iktidarı döneminde sürekli azalma eğilimi gösterdi.
İşte Mektepli Gazete’nin özel dosyası ve işte hasır altı edilen eğitim gerçekleri:
* Ak Parti’nin iktidara geldiği 2002 yılında MEB bütçesinden eğitim yatırımlarına ayrılan pay % 17,18 iken, 2019 yılı itibariyle bu oranın % 4,88’e geriletilmesi öngörüldü.

* Geçen yıl %80 pay ayrılan personel giderlerine 2019 yılında %83 pay ayrılması öngörüldü.* 2019 yılı için MEB bütçesinin 113 milyar 813 milyon TL olması planlandı. MEB bütçesinin yüzde 72’si personel giderleri, yüzde 11’i sosyal güvenlik devlet primi giderleri olmak üzere, toplamda yüzde 83’ü doğrudan doğruya personel harcamaları için kullanılıyor.

* Eğitim bütçesi yıllar içinde rakamsal olarak artıyor gibi görünse de personel giderlerinin bütçenin %83’ünü kapsaması, eşit eğitim imkânına erişmeyi engelleyecek önemli bir faktör olarak ortaya çıkıyor.

* Geçen yıl %80 pay ayrılan personel giderlerine 2019 yılında %83 pay ayrılması öngörüldü.