ABD'nin İsrail Büyük Elçisi David Friedman, Trump tarafından Şubat ya da mart aylarında bekelenen 'Yüzyılın anlaşması' diye adlandırilan 'Orta dogu barış planının' ertelendigini açıkladi'.

İsrail'de Jerusalem Post gazetesine göre, ABD’nin Tel Aviv Büyükelçisi David Friedman, Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’un, İsrail’e düzenlediği ziyaret sırasında gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Büyükelçi Friedman, "Trump’ın barış planı (İsrail-Filistin) şubat ayında açıklanmayacak ve birkaç ay sonraya ertelendi." dedi.

Peki bu sözüm ona' Yüzyılın anlaşması' projesi kimleri mutlu ediyor kimlerin işine geliyor kimlerin ocağına incir agaci dikti ve dikiyor, biraz göz atalım.

Kimilerine göre ertelenme sebebi, sözde ''barış anlatmasi'' bir cok ulkede de olacak olan ve israilde de yapılması planlanan seçimlerden dolayı. Bu secçimlerin neden ayni anda bir cok ulkede ayni zamanda yapılıyor olmasida ayri düşünülmesi gereken bir konu.  Planın ertelenmesi kararının İsrail’de yaklaşan seçimlere bağlı olduğunu belirten Friedman, bir diğer sebebin de Filistin yönetiminin de ABD’nin bu planını reddetmesi olduğunu vurguladı.

İsrail istihbarat kaynaklarına yakın olduğu iddia edilen Debka haber sitesi geçen çarşamba günü, Trump’ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun, seçimlerde kazanması için söz konusu “barış planını” şubat ya da mart ayında açıklayacağını öne sürmüştü.

ABD Başkanı Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Bolton, ABD'nin Suriye'den çekilmesi konusunda koordinasyon görüşmeleri yapmak üzere dün akşam İsrail'e gelmişti.

Peki bu anlaşma kısaca nedir kimleri mutlu kimleri mutsuz ediyor. Herseyden onemlisi bu anlasmayi ABD neden cani gönülden istiyor?

Bu anlasmaya gore 1967 yilindan bu yana 6 milyona yakin zorunlu göçe maruz kalan filistinlerin kendi topraklatina geri donuslerinin soz konusu olmadigi.

Ayrica zaten var olan tamamı kendine ait olan fakat yıllardır isgal edilmis olan Filistin devletinin kurulmasi icin 'sina topraklarının bir bölümünün alınması.

Kudusun tamamının israile birkailmasi.

Bati seriadaki yasa dışı yahudi yerlesim birimlerinin büyük bölümünün varliginin sürdürulmesi.

Kudusun kenar mahallerinden birinin de baskent yapilmasi' gibi tamamen Filistinlerin alehine Yahudilerin lehine olan Filistin baskani Abbas yerine civar arab devlet ilderlerine sunulmuş bir antlasma. Bana göre ABD herzmanki gibi butun hazirliklar tamamlandiktan sonra dogru zamanı kolluyor ve zaten 1967 yilindan beri Filistinlilerden kanla temizlediği Filistin'i tamamen İsrail'in yapmaya hazilaniyor.

Dünyanın gözlerinin önünde ABD yılardır, İsrail'in yapmis olduğu katliamlari zulümleri ve işgali; nasil olduysa görmezden gelip İsrail- Filistin meselesi haline getirip ve bu isim altinda bu anlaşmayı  Suudi Arabistan,  Katar,  BAE ve Misira sundu. Bu müslüman ülkelerinden Katar hariç bütün ülkeler bu anlasmaya destek verdiklerini belirtmisler. Bu arada bu anlaşma  Filistin devlet baskanina sunulmamamis bile. Niye sunulsunki ABD' nin  2017 deki kudüs karari yani Kudusün İsrail'in  baskenti olarak kabul etmesinden sonra Filistin baskaninin bu anlaşmanin yüzüne bile bakmamasi normal bir durum. Düşünsenize bir vatanınız ,topraklariniz var fakat Yahudiler çocuklarınızı kadınlarınızı erkeklerinizi katliamla zulümle yok edip göçe zorluyor ve bu dünyanın gözü önünde oluyor. Hic kimse ses cikarmiyor!  ABD civar köylerdeki pardon ülkelerdeki müslumanlarin destegini alarak simarik öz çocuğu  İsrail'e  devlet kurmaya calisiyor.  Bunu sözde müslüman ulkelerin destegi ile yapmaya calisiyor. Bu anlasşlabiir bir durum degil.

Trump'ın İsrail- Filistin meselesinin çözümü konusunda öne sürdüğü, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Mısır’ın da destek verdiği belirtilen "Yüzyılın Anlaşması" planının, Filistin devletini kurmak için Sina topraklarının bir bölümünün alınmasını öngördüğü ya da planın Kudüs'ün tamamının İsrail'e bırakılması ve Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerinin büyük bölümünün varlığını sürdürmesi gibi Filistinlilerin aleyhine olan maddeler içerdiği belirtiliyor.

İsrail tarafından yerlerinden edilen 6 milyona yakın Filistinli mültecinin geri dönüş hakkı konusuna yer verilmediği dile getirilen planda, Filistin tarafına birtakım maddi yardımlar ile Kudüs’ün kenar mahallelerinden birinin başkent olarak önerildiği de ifade ediliyor.

Trump'ın damadı ve danışmanı Jared Kushner ile Uluslararası Müzakereler Özel Temsilcisi Jason Greenblatt, "‎‎Yüzyılın Anlaşması" planını görüşmek üzere Haziran 2018’de Orta Doğu turuna çıkmış, Ürdün, Suudi Arabistan, Mısır, Katar ve İsrail'i ziyaret etmiş ancak Filistinli yetkililerle herhangi bir görüşme yapmamıştı.

İsrail'in HaYom gazetesi, "Suudi Arabistan, BAE, Mısır ve Ürdün liderlerinin, Kushner'e Yüzyılın Anlaşması planına destek verdiklerini açıkladıklarını" duyurmuştu.

Filistin Devlet Başkanı Abbas, ABD Başkanı Trump'ın Aralık 2017'deki Kudüs kararından sonra ABD'nin İsrail- Filistin sorununda ara buluculuk rolünü kaybettiğini ve ABD'li hiçbir yetkiliyle görüşmeyeceğini açıklamıştı.

Dünyanın haydut Cowboyu hala haydutluk yapiyor ama bu sefer haydutluga müslümanları karisitiyor. Hainlikmi, akıllılık mı diye sorarsaniz bu resmen aptallık  nedenmi?  Çünkü dunya insanlari artik herseyin farkinda Hıristiyanı da Müslümanı da, her devlet ve devlet başkanlarıda işin  farkında. Bu devran böyle gitmeyecek. Hak yerini bulacak. Goreceksiniz! Bu arada şımarık üvey evlat Yunanistan ne oluyor.