Yunanistan Sahil Güvenlik botları Ege'de uluslararası sularda seyir halinde olan ticari gemiye taciz ateşi açtı. O anlar cep telefonu kamerasıyla kaydedildi. Türk Sahil Güvenlik botlarının gitmesiyle Yunan unsurları bölgeyi terk etti.

İçişleri Bakanlığı SGK'dan yapılan açıklama şöyle: 10 Eylül 2022 tarihinde saat 13.27’de Çanakkale VTS (Gemi Trafik Hizmetleri) tarafından Çanakkale ili Bozcaada 11 deniz mili güneybatısında uluslararası sularda seyir halinde olan Komoros bayraklı “Anatolian” isimli Ro-Ro gemisine 2 Yunanistan Sahil Güvenlik unsuru tarafından  ateş açıldığının bildirilmesi üzerine olay mahalline derhal 2 Sahil Güvenlik Botu sevk edilmiş, bölgeye intikal eden Türk Sahil Güvenlik Botlarının Yunan unsurları tarafından tespit edilmesi üzerine Yunan unsurları bölgeyi süratle terk etmiştir.

Yunanistan ateşle oynuyor Bozcaada açıklarında taciz ateşi

Uluslararası hukuk kuralları hiçe sayılarak açılan taciz ateşi sonrasında gemide bulunan 18 personelde (6 Mısır, 4 Somali, 5 Azerbaycan uyruklu şahıs ve 3 Türk vatandaşı) herhangi bir can kaybı yaşanmadığı ve yaralı personel olmadığı tespit edilmiştir.

Halihazırda gemiye 2 Sahil Güvenlik Botu tarafından refakat edilmekte olup Çanakkale Nöbetçi Cumhuriyet Savcısı talimatı gereği olay ile ilgili tahkikat başlatılmıştır.

"İZAHAT VERİLMESİ TALEP EDİLDİ"

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre; 2 Yunan Sahil Güvenlik unsuru tarafından uluslararası sularda, Komoros Bayraklı 'Anatolian' isimli gemiye taciz ateşi açılması sonrası Dışişleri Bakanlığı harekete geçerek Yunanistan nezdinde Ankara ve Atina'da derhal girişimlerde bulundu. Olayın protesto edildiği, durumun vahametine dikkat çekilerek derhal araştırılması ve izahat verilmesinin talep edildiği öğrenildi.

"YUNANİSTAN ATEŞLE OYNUYOR"

CNN Türk canlı yayınında gelişmeyi değerlendiren Güvenlik Uzmanı Coşkun Başbuğ, "Yunanistan'ın şimdiki tavrı sürpriz değil. Bilgiler taze, araç taşıyan gemi olduğu benim aldığım ilk bilgiye göre. Muhtemelen Türkiye'ye ait olan bir gemi. Türkiye'ye kasten yapılmış bir saldırı. Burada amaç kişi hedefli değil. Buradaki amaç, istenen ateşle karşılık verilmesiydi. Buradaki en önemli husus Yunanistan suçsuz insanları hedef alarak süreci götürmederdinde.Tarihe baktığımızda Yunanistan'ın refleksinin bu olduğu görülüyor. Mehmetçiği gördüğü an kaçan bir Yunanistan söz konusu. Yunanistan şu an ateşle oynuyor" deDİ.MİLLİYET