ABD Başkanı Joe Biden, 1915 olayları için "Soykırım" ifadesini kullandı.

Biden, "Ermeni soykırımında ölenleri anıyorum" diye belirtti.

Biden açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Her yıl bugün, Osmanlı döneminde Ermeni Soykırımı’nda hayatını kaybeden hayatları hatırlıyoruz. Böylesi bir mezalimin bir daha yaşanmaması için kendimize taahhütte bulunuyoruz.

24 Nisan 1915'ten itibaren Konstantinopolis'teki Ermeni aydınlarının ve cemaat liderlerinin Osmanlı yetkilileri tarafından tutuklanmasıyla, bir buçuk milyon Ermeni sınır dışı edildi, katledildi veya bir yok etme kampanyasıyla ölüme yürüdü.

Bu açıklamayı suçlamak için olanların asla tekrarlanmaması için yapıyoruz.

Amerikan halkı 106 yıl önce bugün başlayan soykırımda hayatını kaybeden tüm Ermenileri saygıyla anıyor.”

Böylece, Biden, 1981 yılında yaptığı açıklamada "soykırım" ifadesini kullanan Ronald Reagan'dan sonra bu ifadeyi kullanan ilk ABD başkanı oldu.

ABD medyası ise Biden'ın geleneği bozduğuna dikkat çekiyor.

TÜRKİYE'DEN TEPKİ

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Biden'ın ifadesini reddettiklerini belirtti.

Çavuşoğlu Twitter hesabından hem İngilizce hem de Türkçe yaptığı açıklamada, "Sözcükler tarihi değiştiremez, yeniden yazamaz.” Tarihimiz hakkında kimseden ders alacak değiliz. Siyasi fırsatçılık barış ve adalete karşı en büyük ihanettir. Tek dayanağı popülizm olan bu açıklamayı tümüyle reddediyoruz" ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise, "ABD Başkanı'nın 24 Nisan tarihinde yaptığı 1915 olaylarına dair açıklamayı kabul etmiyor ve en şiddetli şekilde telin ediyoruz" denildi.

KÜLLİYE'DEN MESAJ

 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Biden'ın sözlerine sosyal medyadan paylaştığı mesajla tepki gösterdi.

Oktay, şunları yazdı:

"Siyasi hesap uğruna tarihin çarpıtılmasının bir göstergesi olan Biden’ın 1915 olaylarına ilişkin değerlendirmesini reddediyoruz.

Ermenilerce kurgulanan asılsız iddiaları temel alan ve Ermeni isyancılar tarafından katledilen Türklerin ızdırabını, acılarını göz ardı eden bu açıklamanın milletimiz ve tarih karşısında hiçbir değeri yoktur. Gerçekleri görmek isteyenlere arşivlerimiz açıktır."

Öte yandan İletişim Başkanı Fahrettin Altun, yaptığı açıklamada "Biden yönetiminin 1915 olaylarını 'soykırım' olarak etiketlemesini kati surette reddediyoruz, en sert şekilde telin ediyoruz" dedi.

Altun, "Washington'un onurlu tarihimize gölge düşürmeyi seçmesinden dolayı ikili ilişkilerimiz açısından son derece talihsiz, üzücü bir gün yaşıyoruz. ABD makamları bu açıklamayı yaparken ne yazık ki lobilerin taleplerine diz çökmüştür" ifadelerini kullandı.

ERMENİSTAN MEMNUN

Ermenistan hükümeti, Biden'ın açıklamasını memnuniyetle karşıladıklarını duyurdu. Ermenistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Ermeni Soykırımı'nın tanınması ve kınanması ortak bir beşeri sorundur, insan haklarının ve hümanist ilkelerin korunmasına koşulsuz bağlılık meselesidir" denildi.

ABD'DEN UYARI

Reuters ajansına konuşan bir ABD'li yetkili ise ABD Başkanı Biden'ın kararının "kurbanları onurlandırma" amacı taşıdığını, Türkiye'yi suçlamanın amaçlanmadığını savundu.

Ayrıca, ABD'nin Ankara Büyükelçiliği, Biden'ın açıklamasının ardından olası protestolara karşı Türkiye'deki ABD vatandaşlarını uyardı.

AKP'DEN AÇIKLAMA

AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal ise "soykırım" tanımına, "Ermeni terör örgütü Asala’nın saldırılarında şehit olan diplomatlarımız ve PKK terör örgütünün saldırılarında şehit olan öğretmenlerimiz.Terör örgütleri üzerinden vekalet savaşları sürdürenler, tarihi konjonktürel kelime oyunları ve tercihleri ile değiştiremezler" dedi.

CHP: ESEFLE KARŞILIYORUZ

Konuyla ilgili olarak CHP de ABD Başkanı Biden’a tepki gösterdi.

Parti Sözcüsü Faik Öztrak tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“ABD Başkanı Joseph Biden’ın 1915’te yaşanan acı olayları “soykırım” olarak nitelemesi büyük bir yanlış olarak tarihe geçmiştir. Bu açıklama Türkiye – ABD ilişkilerine olduğu kadar, Ermenistan Halkı ile Türkiye Halkı arasında bir uzlaşıya ulaşılmasına da olumsuz etki yapacak ve onarılması güç yaralar açacaktır.

1915 olayları Türklerin ve Ermenilerin hafızasında büyük travmaya neden olan bir trajedi, bir felaket olarak iz bırakmıştır. Bu travmanın giderilmesi bu tür açıklamalarla mümkün değildir. Özellikle diğer ülkelerin devlet yetkililerinin üzerine düşen, geçmişte yaşanan trajedi üzerinden yeni bir gerilime yol açmak değil, ortak acının yaralarının sarılmasına çalışmak olmalıydı. Bu açıklama ile bu fırsat da kaçırılmıştır.

Güney Kafkasya'da Azerbaycan ile Ermenistan arasında otuz yıldır süren Yukarı Karabağ sorununun çözüm aşamasına yaklaşıldığı, Azerbaycan'ın işgal altındaki topraklarının kurtarıldığı ve bölgede Türkiye, Azerbaycan ve Ermenistan halklarının barış, huzur, istikrar ve refah içinde geleceğe bakmaya hazırlandıkları bir sırada kullanılan sözde “soykırım” ifadesi, bütün bu süreçlerin zedelenmesine yol açacaktır.

Son zamanlarda Türkiye aleyhine yapılan açıklamalar ve ülkemiz aleyhine alınan kararlar, AK Parti iktidarının basiretsiz dış politikasının Türkiye’yi getirdiği noktayı göstermesi bakımından ibret vericidir.

Ülkemizi töhmet altında bırakan açıklamaları esefle karşılıyoruz.”

Ayrıntılar geliyor...