Ermenistan Genelkurmay Başkanı ve üst rütbeli komutanlar, Başbakan Paşinyan’ı istifaya çağıran bir bildiri yayınladı.

Bildiride, "Ermenistan silahlı kuvvetleri, Başbakan ve Ermenistan Cumhuriyeti Hükümeti'nin istifasını talep ediyor, aynı zamanda Anavatanı savunurken çocukları ölen insanlara karşı güç kullanmaktan kaçınmaları için uyarıda bulunuyor" ifadelerine yer verildi. 

Paşinyan, Dağlık Karabağ'da Azerbaycan'la süren 6 haftalık çatışmaların ardından Ermenistan'da eleştiri oklarının hedefindeki isim olmuştu. Ermenistan lideri istifa çağrılarıyla karşılaşmış ancak görevini bırakmamıştı.

PAŞİNYAN: ÜLKEDE DARBE GİRİŞİMİ VAR

Ermenistan ordusunun açıklamasının ardından bir açıklama yapan Nikol Paşinyan, ülkede bir darbe girişimi yaşandığını söyledi.

Paşinyan, darbe girişimine karşı tüm destekçilerini sokağa çıkmaya çağırdı.

Paşinyan ayrıca, Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan’ı görevden aldığını duyurdu.

“DEVRİMİ SAVUNMAMIZ GEREKİYOR”

Paşinyan, ordunun istifa talebiyle ilgili yaptığı açıklamada "Devrimi savunmamız gerekiyor. Çok zor bir durumdayız. Genelkurmay Başkanı'nı görevden alma kararı aldım. Şimdi en önemli görev, sivillerin ve halkın iktidarını korumaktır" dedi.

Ermenistan'ın Dağlık Karabağ'da yaşadığı mağlubiyete ilişkin sorumluluğu üzerine aldığını anlatan Paşinyan, "Halkın bazı üst düzey ordu yetkililerine yönelik de bazı soruları var ve bu sorulardan kaçılamaz" ifadesini kullandı.

Paşinyan'ın bugün saat 16.00'da vatandaşlara toplanma çağrısında bulunduğu Cumhuriyet Meydanı'nda konuşma yapacağı öğrenildi. Paşinyan, yaptığı çağrıyla ilgili olarak güvenlik güçlerinin gerekli önlemi alacağını açıkladı.

ERİVAN’DA PROTESTOLAR BAŞLADI

Öte yandan, Ermenistan Başbakanı Paşinyan'ın istifasını isteyen göstericiler hükümet binasına ilerlediği ifade edildi. Muhalefetin önemli siyasi figürlerinden eski başbakan ve eski savunma bakanı Vazgen Manukyan taraftarları ise Savunma Bakanlığı önünde toplanarak, ordunun muhtıra çağrısına destekte bulundu.

Güvenlik güçleri Ermenistan Parlamento'sunun önünde önlem aldı.

Parlamento Sözcüsü'nün Paşinyan ile görüştüğü belirtildi. 

MUHALEFET ORDUYA ÇAĞRIDA BULUNMUŞTU

Ermenistan’ın işgal ettiği Dağlık Karabağ’da Azerbaycan ordusu karşısında yenilmesinin ardından geçen yılın sonlarında  Ermenistan Başbakanı'nın istifası için ülkede süresiz protestolar başlatılmıştı. 

Odatv'nin haberine göre, Muhalefetin önemli siyasi figürlerinden eski başbakan ve eski savunma bakanı Vazgen Manukyan da geçen Aralık ayında Erivan’da düzenlenen protestoda yaptığı konuşmada, Ermenistan ordusunu ve polisi halkın yanında olmaya davet etmiş,  güvenlik güçlerine seslenerek "Her saat önemli. Halkı meydanlarda bekletmeyin. Bize katılın" ifadelerini kullanmıştı.

Ayrıntılar geliyor...