Mısır'da ilk defa seçimle başa gelmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye darbeyle deviren Abdülfettah es‑Sisi yönetimi ile yeniden normalleşmeye başlayan Türkiye, Sisi aleyhine yayın yapan İhvan-ı Müslimin (Müslüman Kardeşler) hareketine bağlı Al Sharq, Mekameleen TV ve Watan adlı üç kanaldan eleştirilerini yumuşatmasını istemişti. Normalleşme sürecinde Türkiye'nin jest iddialarına bir yenisi daha eklendi.

TÜRKİYE'DEN MISIR'A BİR JEST DAHA

Dışişleri Bakanı  Mevlüt Çavuşoğlu'nun "Mısır'la biz de anlaşabiliriz" yönündeki açıklamalarının ardından Mısır'ın, Libya'dan geri çekilmeyi şart koştuğu iddia edilmişti. Mısırla normalleşme sürecine giren Türkiye iddialara göre, Libya'dan sessiz sedasız çekilmeye başladı.

Mısır'a yönelik yeni bir jest olarak yorumlanan geri çekilmede Özgür  Suriye Ordusuna bağlı ilk gurup, Türk askeri uçağı ile Libya'dan ayrıldı.

Merkezi Londra'da bulunan Arapça uluslararası gazete Şarku’l Avsat'ın Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR)'tan aktardığı haberde Türkiye'nin Libya'ya gönderdiği “Sultan Murad” tugayına bağlı Suriyeli 120 askerin yer aldığı birinci grubun Libya’nın başkenti Trablus’tan önceki gün ayrıldığı öne sürüldü.

ASKERİ UÇAĞA BİNDİLER VE GİTTİLER!

SOHR'a konuşan Libya'daki Uluslararası Mitiga Havalimanı’ndaki kaynaklar, “Onlar (Suriyeli askerler) Suriye’de kontrol ettikleri bölgelere dönmeye hazırlanmak için Türkiye’ye giden bir askeri uçağa bindiler” ifadelerini kullandı.

DARBECİ HAFTER MEMNUN OLDU

Türkiye'den henüz resmi bir açıklama yapılmazken, Libya'da geçici olarak seçilen Ulusal Birlik Hükümeti de sessizliğini korudu. Darbeci General Hafter'in komutasındaki Libya Ulusal Ordusunun, askerlerin geri çekilmesini memnuniyetle karşıladığı iddia edildi.

Konuyla ilgili bilgi sahibi bazı kaynaklar, Suriyeli askerlerin daha önce dörtlü müzakereler sonucunda alınan karar doğrultusunda ayrıldığını kaydetti. Diğer yandan SOHR, Lbya'da bulunan Suriyeli askerlerin “maaş ve aidatlarını" alamadıklarını ve bu nedenle ülkelerine geri dönmek istediklerini öne sürdü.

SURİYELİ ASKERLERE 500 DOLAR MAAŞ!

Öte yandan SOHR, Sultan Süleyman Şah Tugayı Komutanı Ebu Aşme’nin “Savaşçılarından oluşan bir grubu Türkiye üzerinden Libya’ya göndermek için hazırladığını” kaydetti. Afrin bölgesinden gönderilecek olan askerlerin muhtemelen Libya'ya gönderileceğini öne süren SOHR, bu askerlere 500 dolar maaş bağlanacağını vurguladı. SOHR, Rusya'nın Wagner gurubunun daha fazla maaş verdiğini de ekledi.