ABD Başkanı Donald Trump, başkanlık seçimlerinde hile olduğunu iddia ederek düzenlediği 'Çalmayı Durdur' mitingi için destekçileri başkent Washington DC'de için bir araya geldi. Öte yandan Reuters'ın aktardıklarına göre, ABD Kongresi, seçim sonuçlarına göre belirlenen delege oylarının sayımında, Biden'ın kazandığını garantileyen 270 oyu resmen tescil etti. Sayım devam ediyor. Ayrıca Trump, görevi Biden'a devredeceğini açıkladı.

Trump buradaki destekçilerine seslenerek, başkanlık seçimlerinde yenilgiyi kabul etmeyeceğini ve mücadeleyi bırakmayacağını söyledi.

Mitingden sonra olaylar çıktı. Trump destekçileri Biden’ın başkanlığının oylamasının yapılacağı Kongre binasını basmak isteyince ortalık karıştı.

Eylemcilerin önünü apar topar kesen polis biber gazı kullandı. Biber gazından etkilenen Amerikalılar geri çekilirken bazılarıyla polis arasında arbede çıktı. Senato binasına giren göstericiler toplantıların yapıldığı ana salona kadar ulaştı. Burada başkanlık kürsüsüne çıkan yarı çıplak Trump destekçileri kürsüde fotoğraf çektirdi.

ABD'DE SON DURUM 

Trump yanlısı göstericilerin binadan çıkarılmasının ardından Kongre, Senato ve Temsilciler Meclisi üyelerinin katılımıyla Joe Biden'ın seçim zaferinin tescilini sağlayacak oturuma devam etmek için tekrar toplandı.

Washington Polis Teşkilatı, protestolar sırasında dört kişinin öldüğünü, bunlardan birinin polis tarafından vurulduğunu açıkladı. Ayrıca 52 protestocu da tutuklandı.

Washington belediye başkanı olağanüstü hal rejimini Biden'ın göreve başlayacağı güne kadar 15 gün uzattı.

 Pennsylvania eyaleti senatosunda çoğunluğu oluşturan Cumhuriyetçiler, göreve kılpayı farkla yeniden seçilen Demokrat bir senatörün yemin etmesini engelledi. Olay Senato’da sert tartışmalara neden oldu. Demokrat senatörün Cumhuriyetçi rakibi, sonuçlara itiraz etmişti.

TRUMP’TAN "EVE DÖNÜN" ÇAĞRISI

Trump ise destekçilerine Twitter üzerinden "Kongre polisini ve güvenlik güçlerini destekleyin. Onlar gerçekten ülkemizin tarafında. Barışçıl kalın!" çağrısı yaptı. Trump ikinci açıklamasında ise "ABD başkentindeki herkesten barışçıl kalmasını istiyorum. Şiddete hayır! Unutmayın, biz Kanun ve düzen partisiyiz. Kanuna ve maviler içindeki büyük adamlarımıza ve kadınlarımıza saygı gösterin. Teşekkür ederim!” dedi.

Trump'ın Ulusal Muhafızlara "Kongre binasındaki olaylara müdahale etmeleri" yönünde talimat verdiği öğrenildi.

Fakat buna karşılık Twitter, ABD Başkanı Trump’ın üç mesajını kaldırdı ve Trump’ın hesabına 12 saat süreyle mesaj atamama engeli koydu. Trump mesajları silmezse engel kaldırılmayacak.

ABD Başkanı Donald Trump, ABD Kongresi'nde yaşanan olaylara ilişkin yaptığı son paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

"Uzun süredir kötü ve adaletsiz muamele gören vatanseverlerin elinden açık farkla kazanılan bir seçim zaferi, kabaca ve alçakça alınınca işte böyle şeyler ve olaylar olur. Muhabbet ve barışla eve gidin. Bugünü daima hatırlayın."

Trump'ın söz konusu mesajı, kısa süre sonra Twitter tarafından silindi.

NELER YAŞANDI

Trump, 3 Kasım 2020'de yapılan başkanlık seçimlerinin sonuçlarının netleştirilmesi için bugün yapılacak Kongre oturumu için Washington'da toplanan destekçilerine seslendi. 

Kurşun geçirmez camın ardından konuşan Trump, "Demokratlar'ın seçimlerde usulsüzlük yaptığı" yönündeki iddialarını sürdürdü. 

Trump, seçimleri asıl kazananın kendisi olduğunu savunarak, "Asla yenilgiyi kabullenmeyeceğim, pes etmeyeceğim" dedi. 

Kendisinin bu seçimlerde oyunu artırdığını ve neredeyse 75 milyon kişinin kendisine oy verdiğini vurgulayan Trump, "Aranızda Joe Biden'ın 80 milyon oyu gerçekten aldığına inanan var mı? Bunlar bilgisayarda üretilen 80 milyon oy" diye konuştu. 

TRUMP, KENDİSİNE DESTEK VERMEYEN CUMHURİYETÇİLERİ ELEŞTİRDİ

Demokratlar'ın seçimleri kendi lehine çevirmek ve hile yapmak için yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınını kullandığını savunan Trump, basının da yaptığı haberlerle onlara destek verdiğini söyledi. 

Trump, Demokratlar'ın ülkelerinin seçimlerdeki güvenilirliğine hasar verdiğini belirterek, "3. dünya ülkeleri bile Demokratlar'ın yapmaya çalıştığını yapmadı" eleştirisinde bulundu. 

Kendisine seçim itirazında destek vermeyen Cumhuriyetçilere de yüklenen Trump, "Cumhuriyetçiler artık 'zayıf Cumhuriyetçiler' olarak adlandırılacak" ifadesini kullandı. 

Trump, seçimlerde yaygın bir usulsüzlük tespit edilmediğini söyleyen ve geçen ay görevinden ayrılan Bill Barr'a yönelik eleştirilerini de sürdürerek, "Barr'ı severim ama o çok değişti. Benim adalet bakanım olarak anılmak istemedi" dedi. 

Bugünkü Kongre oturumunu yönetecek Mike Pence'in de seçim sonuçlarına itiraz etmesi gerektiğinin altını çizen Trump, "Pence, bizim için mücadele etmeli, bunu yapmazsa bugün ülkemiz için kötü bir gün olacak ve ben hayal kırıklığına uğrayacağım" ifadesini kullandı. 

TRUMP, DESTEKÇİLERİYLE KONGREYE YÜRÜDÜ OLAYLAR ÇIKTI 

Trump, basına yönelik eleştirilerine de değinerek, "Bugün burada 100 binlerce kişi bizim için toplandı. Ama yalancı basın bunu görmek istemiyor" diye konuştu. Konuşmasının ardından taraftarlarıyla kongreye yürümek isteyen Trump’ın seçmenleri polisle çatıştı.

Basının da Demokratlar'ın baskısı altında olduğunu öne süren Trump, "Basınımız artık özgür değil. Onlar, halk düşmanı" ifadelerini kullandı. 

Trump, Twitter başta olmak üzere sosyal medya şirketlerinin de kendisinin aleyhine davrandığını belirterek, "Twitter'dan mesaj paylaşmak benim için çok zorlaştı" değerlendirmesinde bulundu. 

Kendisini destekleyen kişilerle, oturumun yapılacağı Kongre binasına yürüyeceğini belirten Trump, "Burada demokrasimizi korumak için bulunuyoruz" dedi.

Trump'ın konuşmasından satır başları şöyle:

- Sizler bu ülkeyi inşa eden milletsiniz, yıkan değil.

- Biden diyor ki, "'Önce Amerika' politikası güdeceğim". Neyden bahsediyorsunuz? Yapacaksan bile bunu söyleme değil mi? İnanılmaz.

- Seçim sürecimiz yolsuzluklarla doluydu. Bu ülke tarihinde böyle bir şey görülmedi. Dünya ne diyor biliyor musunuz? Bağımsız ve özgür bir seçimimizin olmadığını söylüyorlar. Bağımsız ve özgür medyamız yok. En büyük sorunumuz bu.

- Amerikan halkı artık bu yolsuz sahte medyaya inanmıyor. Bu ülkedeki tüm güvenilirliklerini yitirdiler.

- 4 yıl öncesine oranla milyonlarca daha fazla oyumuz var. Gerçek sonuçları ve bizim kazanacağımızı onlar da biliyor. Bana ‘oylarını 63 milyondan 66 milyona çıkartırsan hiç bir şekilde kaybedemezsin’ demişlerdi. Biz 75 milyon aldık. Biz kaybetmedik. Burada Joe’nun 80 milyon oy aldığına inanan var mu burada? Üçüncü dünya ülkelerine bakacak olursanız onların seçimleri bile daha dürüst. Dün akşamki seçimlerde bile ellerinde kutularla kafaları kesik tavuk gibi koşuyorlardı. Bizi susturamayacaklar.

- Bu onbinlerce kişiye, polise, çok iyi iş çıkaran gizli servise teşekkür edelim. Eyaletler yeniden oyları istiyor. Oylar eyaletlere geri gidecek. Dolayısıyla biz başkan, siz de dünyanın en mutlu halkı olacaksınız.

- Mike’la konuştum ve ona asıl cesaret gerekenin hiçbir şey yapmamak olduğunu söyledim. Çünkü bir şey yapmazsak 4 yıl boyunca seçimi kaybeden bir başkanımız olacak. Hepinizi farklı eyaletlerden geldiniz. Bu harika bir hareket. Bu ülkede daha önce böyle bir şey olmamıştı. Hepinize çok teşekkür ederim.

- Seçimden bir gün sonra 400 binden fazla oy bir anda ortaya çıktı. Kimse nereden geldiğini sormadı.

- Asla vazgeçmeyeceğiz. Pes etmeyeceğiz. Bu gerçekleşmeyecek. Bir hırsızlık olduğunda pes etmezsiniz. Bu seçimi biz kazandık ve yüklü miktarda oyla kazandık. Bu, oyların kafa kafaya gittiği bir seçim değildi.

- Tıpkı radikal solcuların sizi sosyal medyada kara listeye alması gibi, ne zaman bir tweet atsam,  tamamen doğru olmasına rağmen uyarı aldım. Ayrıca bundan kurtulmanıza da izin vermiyorlar. Benim hesabıma ulaşmak çok zor. Birçok insan, "Twitter hesabınıza ulaşamıyorum" diyor. Ben Twitter'ı umursamıyorum. Twitter berbat haberlerden ibaret.

DIŞİŞLERİNDEN MANİDAR AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığı, ABD Başkanı Donald Trump'ın destekçilerinin kongre binasını basmasına ve protestolarına ilişkin "ABD Kongre binasının göstericiler tarafından basılması teşebbüsüne kadar varan iç gelişmeleri endişeyle takip ediyoruz" dedi.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklama şu şekilde:

"ABD Başkanlık seçimlerinin ardından yaşanan ve bugün Kongre binasının göstericiler tarafından basılması teşebbüsüne kadar varan iç gelişmeleri endişeyle takip ediyoruz.

ABD’deki tüm tarafları itidal ve sağduyuya davet ediyoruz. ABD’nin bu iç siyasi krizi olgunluk içinde aşacağına inanıyoruz.

ABD’deki vatandaşlarımızın kalabalık mekanlar ve gösteri yapılan yerlerden uzak durmalarını tavsiye ediyoruz."

Türkiye’nin açıklamasındaki “endişeyle takip ediyoruz” ve “iç siyasi kriz” ifadeleri ise ABD’nin Türkiye’de yaşanan her olay sonrasında yaptığı açıklamada kullandığı ifadeler olduğu için manidar bulundu.

İRAN'DAN "KIRILGAN" ÇIKIŞI

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Washington'da yaşanan olaylarla ilgili Batı demokrasisinin "zayıf ve kırılgan" olduğunu belirtti.

AFP'ye göre Ruhani, “Dün gece Amerika'da gördüğümüz şey, Batı demokrasisinin zayıflığıydı. Bir popülistin Amerika'ya yaptıklarına bakın. Amerika'nın tüm dünyayla bağlarına zarar verdi." ifadelerini kullandı.