Afganistan İçişleri Bakanlığı, Taliban'ın her yönden başkent Kabil'e girmeye başladığını açıkladı. Taliban sözcüsü, başkentin sınır kapılarında bekleme talimatı aldıklarını, "barışçıl bir güç değişimi" talep ettiklerini duyurdu. T24

Taliban, Afganistan'da vilayet merkezlerini hızla ele geçirirken ABD askerleri Kabil'den tahliye işlemleri için harekete geçmişti. Afganistan İçişleri Bakanlığı, Taliban'ın ilerleyişinin başkent Kabil'e vardığını, militanların şehre girmeye başladığını duyurdu. 

Taliban'dan açıklama

Reuters'ın aktardığına göre, Doha'da bulunan Taliban lideri, militanlardan Kabil'de şiddete başvurmamalarını, şehri terketmek isteyenlere güvenli geçiş sağlamalarını ve kadınları güvenli bölgelere yönlendirmelerini istedi. 

Taliban sözcüsü, militanların Kabil'in sınır kapılarında durma, şehre girmeme talimatı aldığını söyledi. Taliban'dan yapılan açıklamada "Güçlerimiz Kabil şehrine girmiyor ve barışçıl bir güç değişimi talep ediyoruz" ifadeleri yer aldı.

Taliban tarafından internet üzerinden yayımlanan açıklamada, güçlerin Kabil'i güç kullanarak ele geçirmeyeceği belirtildi. Açıklamada "Geçiş sürecinin güvenli bir şekilde yapılması için müzakereler sürüyor" açıklaması yer aldı.

Al Mayadeen News'un bir kaynağına dayandırdığı haberinde, Kabil'de "kaosun hakim olduğu" ve Cumhurbaşkanı Eşref Gani'yi taşıdığı tahmin edilen bir cumhurbaşkanlığı uçağının görüldüğü belirtildi. 

Afganistan Cumhurbaşkanlığı'ndan bir yetkili Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin ABD'nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Khalilzad ve üst düzey NATO yetkilileriyle acil durum görüşmeleri gerçekleştirdiğini söyledi.