Bazı dini etkinlikleri yasaklayan Suudi Arabistan, Cadılar Bayramı'nda ihtişamlı kutlamalara tanık oldu. Bazı Müslümanlar ise kutlamalara tepki gösterdi.

Suudi Arabistan Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın, ülkeyi "Batılılaştırma" politikaları izleyerek bazı dini etkinlikleri iptal etmenin de dahil olduğu adımlarının ardından, son olarak ülkede coşkuyla kutlanan Cadılar Bayramı (Halloween) dünya kamuoyunda dikkat çekti.

Karar'ın aktardığına göre, her yıl ekim ayında, dünyanın her yerinde ilginç, hatta genellikle korkunç kostümler giyilerek kutlanan bir Hristiyan bayramı olan Cadılar Bayramı'nın bu yılki kutlamaları da başladı. Ancak bu yıl, uluslararası medya gündeminde bayramla ilgili en çok konuşulan konulardan biri, Suudi Arabistan’da düzenlenen etkinliklerin ne kadar coşkulu ve görkemli olduğuydu.

2-002.jpeg

Birkaç yıl önce kutlama yapan tutuklanıyordu

The New York Times'da konuya ilişkin bir makale kaleme alan Vivian Nereim, birkaç yıl öncesine kadar kutlamanın tutuklanmayla sonuçlanacağı bu bayramın, şimdi ise devlet destekli büyük organizasyonlarla kutlandığına dikkat çekerek Prens Muhammed bin Selman'ın "yenilikçi" adımlarını işaret etti.

3.jpeg

Müslümanlardan tepki

Gösterişli kutlamalara sosyal medyada ise, bilhassa Müslüman kullanıcılardan tepki yağdı. Birçok kullanıcı, bazı İslami etkinliklerin bile yasaklandığı veya kısıtlandığı ülkede, bir Hristiyan bayramının devlet eliyle bu denli desteklenmesini eleştirdi. Bazı kullanıcılar da Suudi Prens'in getirdiği düzenlemeleri "yanlış" veya "aşırı" bulduğunu belirtti.